Vražda Jána Nemca (dokumentárny film o partizánskych zločinoch)
RSS

Vražda Jána Nemca (dokumentárny film o partizánskych zločinoch)

Katolícky kňaz Ján Nemec bol zavraždený 17. novembra 1944 partizánmi zo skupiny Čapajev. Išlo o jednu zo stoviek podobných vrážd…
Zločiny nemeckej armády proti slovenskému obyvateľstvu sú nám veľmi dobre známe a každý rok si tieto tragické udalosti pripomíname. Prečo sa však ešte stále vyhýbame pohľadu na obrovské množstvo ľudí, ktorých zavraždili partizáni len pre ich politické presvedčenie, etnickú príslušnosť atď.? Šlo v týchto početných prípadoch len o zlyhanie jednotlivcov alebo o cieľavedomé likvidácie? Proti akým ľuďom sa partizáni dopúšťali zverstiev?
Počas komunistickej totality sa o týchto brutálnych zločinoch hovoriť nemohlo, keďže partizáni boli s vládnucim režimom úzko prepojení. Dnes už žijeme v iných pomeroch a preto je načase otvárať aj tieto témy a viesť o nich debaty.
Považujeme za dôležité zdôrazniť, že cieľom tohto dokumentu nie je hodnotenie celého SNP či jeho účastníkov. Našim zámerom je upozorniť na zločiny a ich obete, o ktorých sa dlhý čas nemohlo rozprávať. Dúfame, že naša práca poslúži aj ako podnet pre odborníkov a novinárov.
Taktiež sme presvedčení, že našu pozornosť a úctu si zaslúžia všetky nevinné obete nezmyselných a neospravedlniteľných zločinov.


Nejčtenější za týden