USA se rozhodly jednou ranou svého ublížit Evropě i Číně?
RSS

USA se rozhodly jednou ranou svého ublížit Evropě i Číně?

Situace se v této věci vyhrocuje a USA přechází do vyšší formy nátlaku, kterou právě čínské ministerstvo zahraničí označilo za „donucovací diplomacii“ a také za „technologický terorismus“, neboť Washington, když nepomáhaly restrikce proti firmě samotné, udeřil na holandskou vládu, aby to ASML zakázala. (Foto: Flickr)







Na „svobodném trhu“ v americkém pojetí totiž o ničem nemůže rozhodovat nabídka a poptávka, nýbrž vše závisí na tom správném ideologickém profilu. Použití těch či oněch technologií a právo obchodovat s tím či oním se přiděluje pouze feudálním pánem věrnému vazalovi, kdy tím nejvyšším feudálem jsou USA a ty svá privilegia přidělují celému světu jen podle vlastního výhradního uvážení, neboť to je ten pravý liberalismus a svobodný trh.



Ovšem tak jednoduché to není. Říká se, že Napoleon nakonec u Waterloo prohrál právě proto, že zkoušel v kontinentální Evropě uplatňovat ve svých časech tu samou politiku. A i teď, se všichni, kdo se do takové americké politiky zapojí, sami ocitají spíše v izolaci a přichází o ekonomické příležitosti, včetně USA samotných a jejich podniků. Celý svět se tedy pokouší snižovat svou závislost na všem, co mají USA na dosah, a investuje se do věcí, ve kterých např. USA a jejich spojenci byli hodně vepředu a nikdo by je nejspíš nedoháněl, protože je to drahé, a raději by u nich nakupoval. Nyní ale nejen v Číně, v Rusku aj. tečou ohromné investice do projektů vytvářejících pro jejich podniky značnou konkurenci.



V prohlášení k posledním americkým krokům, kdy drží „Nizozemsko pod krkem“, aby zakázalo ASML svobodně obchodovat, se v tomto smyslu 6.7 vyjádřil i mluvčí čínského ministerstva zahraničí Zhao, který říkal: „Ostatní země si uvědomují, že je nemožné prostě spoléhat na USA, a tak zrychlují svoji vědeckou a technologickou nezávislost,“ o čemž předpovídal, že tím, kdo se nakonec ocitne ve slepé uličce, budou samotné USA.



Přitom tím, co momentálně zkouší Číně zakázat, jsou technologie v této zemi už roky v masové výrobě docela běžné a nevyrábí se jimi žádné převratné čipy. Ve stejný den psala s odkazem na své důvěrné zdroje Bloomberg: „USA u Nizozemska lobují, aby ASML Holding NV zakázalo prodeje některých už trochu starších systémů ultrafialové litografie (DUV), neboť USA se tak pokouší postavit hráz proti čínskému rozvoji sektoru čipů.“



Jde o prodej zařízení, která Čína už roky nakupuje a v jejích továrnách ty stroje hromadně běží. Nic, co by znamenalo nějakou novinku. Je to vyloženě jen pokus o rozvrat fungujících dodavatelských řetězců, jehož účinek by měl podlomit světové ekonomické oživení, včetně oživení v samotných USA potýkajících se s recesí a s inflací, kdy USA právě vedou s Čínou rozhovory, v nichž na ni naléhají, ať jim pomůže utlumit inflaci. Zároveň se však dopouští takovýchto činů, které celosvětovou i jejich domácí inflaci musí zákonitě jen zvýšit.



ASML je v tržním postavení, že na ni jen tak někdo nemůže tlačit. Podle zprávy od Moody, kterou se firma pyšní na své stránce, je podíl světových prodejů mikro-litografické techniky u této společnosti 80 procent. Kdyby USA firmě zakázaly vývozy k sobě domů, položily by vlastní polovodičový průmysl. Čína byla loni pro ASML třetím největším vývozním trhem, kde uplatnila 16 procent svých prodejů, a povídá se, že v prvním letošním čtvrtletí to bylo dokonce 40 procent.



Společnost by do Číny chtěla vyvážet i svá nejpokročilejší zařízení, to ale od roku 2019 kvůli zákazu nizozemské vlády nesmí, a teď jsou tu dokonce snahy zakázat do Číny vývoz i takových těch tuctových zařízení. Den před příchodem těchto zpráv v médiích se propadly akcie ASML o 3,87 procenta na 432,8 dolaru. Společnost zatím odmítá žádosti médií, aby se k tomuto svému vydírání vyjádřila.



Současné americké počínání nepochybně poškodí ekonomiku celého světa, ale asi nejvíce ekonomiku této firmy a Holandska. Pro firmu je to krátkodobě těžká rána, která se promítne do holandského HDP a daňových výnosů, ale horší mohou být dopady dlouhodobé. Sníží to věrohodnost Nizozemska jako investiční destinace pro kapitál, a ASML, která dosud neměla na světě srovnatelnou konkurenci, ji díky ohromným investicím do vývoje ekvivalentu jejích technologií v Číně i ve světě brzy bude mít.



Abychom se poučili, jestli tomu tak je, nebo ne, je lepší než se dívat na řečičky expertů promlouvajících v médiích, kouknout se, jak se chovají zasvěcenci, co tomu fakt rozumí, tj. kapitál. A trhy na americké vystupňování technologického ohrazování Číny reagovaly tak, že ve stejný den akcie čínských firem z oboru šly následovně: Guotai Semiconductor Industry ETF hned vystoupala o 1,6 procenta, Primarius Technologies Co. ten den vyskočila o 20 procent, Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. vyskočil o 13,79 procenta.



Kapitál to zřetelně tedy vidí tak, že z krátkodobého hlediska si tím více ublíží zapojené strany a nejvíce to ublíží samotné ASML, Nizozemsku a EU, a už ze střednědobého hlediska na tom vydělají ty čínské firmy, kterým ASML musí vynuceně vyklidit tržní pozici. Na současnou washingtonskou administrativu a na ty, kdo se podřizují její taktovce, se v současnosti jak místní obyvatelstvo, tak celý svět i jejich vlastní kapitál dívá jako na zdroj drahoty, inflace, ekonomického útlumu a ztráty investičních příležitostí, kdy tento poslední čin jejich neblahou pověst jen potvrdí.



Zdroj: cri.cn
Článek USA se rozhodly jednou ranou svého ublížit Evropě i Číně? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden