Fantomový plyn aneb konečně poznáme bídu
RSS

Fantomový plyn aneb konečně poznáme bídu

Sankce válku na Ukrajině neukončí, ale rýsují se hrozné důsledky, levicová politička Sara Wagenknecht na facebooku. Sankce se obrací proti původcům samotným, pokud se obstaví dodávky ruského plynu, přijde Německo podle studie Prognos-Institut o 12,7% ekonomického výkonu, 5,6 milionu pracovních míst je ohroženo. Sara Wagenknecht píše, že německá vláda zavírá před katastrofou oči, tisíce lidí už neví, jak zaplatí fakturu za energie a kde vezmou na potraviny. Sankce proti Rusku zničí německou prosperitu i průmysl. Pravicový politik Björn Höcke říká totéž, kritika vadné energetické politiky se v mainstreamu klasifikuje úplně stejně jako kritika neúčinných vakcín, extrémistická. Levicoví politici hlásají totéž co pravicoví, obvykle se tyto politické směry uvádí termínem extrémní, poněkud tautologické, protože neexistuje jiná politická levice a pravice. V Německu velké koncerny, jako BASF, už plánují, že německou výrobu přenesou do mimoevropských zemí s rozumnou energetickou politikou bez sankcí. Ministr ekonomiky Habeck ve čtvrtek prohlásil, že 11. července začnou desetidenní technické práce na Nord Stream 1 a podle ministra je možné, že poté Rusko dodávky plynu neobnoví.
Totiž nelze se co divit, EU prohlašuje, že při první příležitosti pošle ruskou energii i s Rusy k čertu, neuplyne den, abychom nebyli bombardováni žvásty o sankcích, včetně málo košér hraničících s perverzí, jako např. na www,state,gov se dočteme, že Gazdík podepsal rezoluci prefabrikovanou Blinkenovým štábem, jak zamezit na mezinárodní kolbiště přístup ruským sportovcům, včetně handicapovaným. Proč nutit ostatní svět, aby poplival ruský sport pravděpodobně jen proto, že Putin sportuje? Nesouhlas západních zemí s Putinovou politikou přece nemůže vést k negaci ruského etnika a ruské státnosti, Blinkenova rezoluce je přímo o tom. NATO a EU přivodily cenový krach energie, tyto země, které ovládají světové kapitálové toky a ekonomicky parazitují na ostatním světě, neberou ohled na chudé země, jejichž ekonomika je stavěná na levné energii. NATO přivodí nejen krach vlastních ekonomik, když to chtějí, budiž jim to přáno, ale proč přivodit bídu a hlad jiným, např. v Asii je dnes energie třikrát dražší než před rokem.
Dnes se svět pomalu odvrací od globalizace, trh s plynem se naopak globalizuje, zemní plyn hraje stejně klíčovou roli ve světové ekonomice jako kdysi ropa, cenový šok, které sankce přivodily, není spravedlivý vůči třetímu světu. V květnu poprvé od roku 1991 zažilo Německo deficit v zahraničním obchodě, ekonomické lokomotivě Evropy dochází dech, prosperita Německa a jeho satelitů byla založena na německém rekordním exportu. Z německých peněz se platí v EU všechno možné, smysluplné, ale vesměs nesmyslné dotace a subvence. V ČR se úspěšnost politika odvíjí od toho, kolik dotací z EU je schopen přitáhnout nebo zúřadovat. Hlavním volebním programovým bodem dnešní vládní koalice bylo neustálé omílání tvrzení, že kvůli Babišovi přicházíme o dotace, není tedy jasné, proč dnes tato vláda vtáhla ČR na pozici hlavního protiruského štváče v EU a iniciátora sankcí, jejichž důsledkem bude německý hospodářský propad a potažmo česká bída. Německo se dobrovolně separuje od svých klíčových obchodních partnerů Ruska a Číny. Podle německého staťáku v květnu import převýšil o miliardu export. Úvodníkář Bloombergu Javier Blas píše, že německý těžký průmysl tj. chemie, metalurgie a strojírenství jsou energeticky náročnými odvětvími, bez rozumné ceny za energii se tento průmysl zbortí, přitom cena za elektrickou energii už dnes trhá rekordy.
Podle Edoarda Laudisiho v Il Susidario nastoupila čínská a ruská vendeta. Dva giganti německého exportu, dva fundamentální trhy teutonického obchodního expanzionismu, sice trochu smradlaví, ale s neukojeným apetitem po německé produkci, tedy Čína a Rusko už víc nebudou, učiněni kaput během pár měsíců. Dík evropské politice, dík sankcím bez strategie a bez reálných cílů, výhradně kopírující washingtonské geopolitické záměry. Obstavení ruských dodávek bude provázeno mocnými řezy v spotřebě energie, katarský fantomový plyn existuje pouze ve snech německého ministra ekonomiky Habecka (a české vlády), a tedy omezování výroby a propouštění v časech, kdy nastupuje velká inflace a které se dají považovat za nejhorší noční můru, kterou znají učebnice ekonomie, je velká šance, že vstupujeme do nejhorší bouře, jakou kdy tato generace viděla.
 

Libor Číhal
The post Fantomový plyn aneb konečně poznáme bídu first appeared on .


Nejčtenější za týden