Europarlament ve středu potvrdil, že jádro a plyn jsou udržitelnou energií
RSS

Europarlament ve středu potvrdil, že jádro a plyn jsou udržitelnou energií



V Evropském parlamentu se hlasovalo k návrhu EK, podle něhož by měly být jádro a zemní plyn vyloučeny jako udržitelní zdroje energie. Jako vždy se na závěr dozvíte i to, jak hlasovali naši europoslanci. Pokud by návrh prošel, znamenalo by to, že v eurokomisí daném časovém horizontu by byly všechny země nuceny přejít na tzv. „udržitelné zdroje energie“, jako solární, vodní a větrné elektrárny. To by bylo například pro nás coby vnitrozemskou zemi doslova zničující.






Ostatně, na hlasování europoslanců z různých zemí bylo znát, jakou energii v té které zemi především využívají. Nejradikálnější byli rakouští europoslanci, kde všichni do jednoho hlasovali pro zákaz jádra a plynu, zatímco v dalších zemích bylo hlasování spíš rozpolcené.
Klimatičtí alarmisté již poměrně dlouho bojují za zákaz jádra a plynu coby energetických zdrojů a toto byla jejich poslední šance. Nepomohlo ani posvěcení EK, vedené Německem, které se již dobrovolně vzdalo jádra a nyní se hodlá vzdát i ruského plynu. To vše spíš v rámci ideologie než čehokoli jiného.
Paradox přitom je, že je i vědecky dokázáno, že jádro zanechává ze všech dostupných zdrojů energie nejmenší uhlíkovou stopu. Tou se totiž klimaalarmisté dnes a denně ohánějí, i když ve skutečnosti nemá člověkem produkovaný CO2 žádný zásadní vliv na klima. Zatímco tedy kritizují každý kravský prd, zde se snažili vehementně odmítnout jeden z klimaticky nejčistších zdrojů energie. EU odmítala vzít v úvahu dokonce i fakt, že ne všechny země by byly schopny vyrobit dostatek energie s vyloučením plynu a jádra.
Hlasování tak nakonec dopadlo ve prospěch jádra a plynu v poměru 328:278 – tedy 328 proti zákazu jádra a plynu jako udržitelného zdroje energie a 278 hlasů pro jejich plošný zákaz v rámci EU.
A jak hlasovali naši europoslanci?
Tentokrát nemá vůbec cenu vypisovat celé hlasování, neboť pro zákaz jádra a plynu hlasovali z našich europoslanců pouze Piráti, což se ovšem od této věčně škodící sebranky očekávalo. Všichni ostatní europoslanci ze všech stran hlasovali pro zahrnutí jádra a plynu do povoleného energetického mixu EU, tedy proti jejich zákazu.
Stejné to ovšem bylo i s hlasováním europoslanců z dalších zemí, které dosud využívají jaderných elektráren. Politické strany těchto zemí byly většinově pro zachování jádra a plynu. Proti byli z těchto zemí většinou pouze Zelení (frakce, kde působí naši Piráti).



Slovanka





The post Europarlament ve středu potvrdil, že jádro a plyn jsou udržitelnou energií first appeared on .


Nejčtenější za týden