Holandští sedláci zuří kvůli ‚Zeleným‘ dusíkovým předpisům a blokují hranici mezi Holandskem a Německem
RSS

Holandští sedláci zuří kvůli ‚Zeleným‘ dusíkovým předpisům a blokují hranici mezi Holandskem a Německem

Tisíce holandských protestujících v traktorech se tento týden shromáždily, aby pokračovaly v demonstracích proti radikálnímu plánu vlády omezit v rámci jejich ‚Zelené‘ agendy dusíkové emise o 30% – 70%.
Sedláci z 5. největšího vývozce potravin požadují, aby Haag okamžitě obrátil kurz, a zablokovali hranici mezi Holandskem a Německem kvůli předpisu, který by měl vést k zavření mnoha desítek farem a chovů dobytka.




Ve středu podle dopravních úřadů zablokovaly desítky traktorů dálnici u německé hranice.
Ještě větší protesty jsou naplánovány na 4. července, kdy organizátoři se uchylují na Telegram, aby volali lidi do akce proti předpisům, o kterých říkají, že zemědělský průmysl této země srovná se zemí.

Podle Epoch Times ta výzva dotyčné sedláky a občany vybízí, aby organizovali i své vlastní regionální akce s cílem uzavřít všechna „distribuční centra dodávek potravin a všechny hlavní znečišťovatele,“ dokud „vláda své plány nezmění.“
Jedna virální výzva k protestům 4. července přišla od skupiny řidičů velkých kamionů na Telegramu, která ukazuje, že někteří kamióňáci v Holandsku projevují solidaritu se zemědělci v zemi.
 
Sedláci plánují protesty i na mnoha letištích v zemi, konkrétně se zmiňují Schiphol a Eindhoven. NL Times.nl hlásil, že mluvčí obou letišť říkají, že monitorují situaci, v současnosti ale mají jen málo informací.



Holandská koaliční vláda v roce 2021 navrhla snížení chovů hospodářských zvířat v zemi o 30 procent, aby splnila cíle dusíkových emisí.
Země už zavedla tvrdší restrikce na nové stavby s cílem omezit emise dusíku.
 
Rabobank to kritizovala tvrzením, že tyto nové překážky v Holandsku zpomalily stavby bydlení a zhoršily v této hustě osídlené pobřežní zemi nedostatek bytů.
10. června vydala vláda národní a oblastní plán na omezování emisí dusíku. Tyto emise značně zvyšuje čpavek unikající z hnoje od hospodářských zvířat.
Některé části země budou tyto emise muset omezit o 70 nebo dokonce i 95 procent.
Otevřeně přiznávají, že „pro všechny holandské sedláky v budoucnu už není kvůli tomuto přístupu místo,“ ohlásily služby zahraničnímu zemědělství amerického ministerstva zemědělství.
„Ministryně přírody a dusíkové politiky očekává, že do roku 2030 asi třetina z 50 000 holandských sedláků ‚zmizí‘,“ oznámilo 23. června ve Výkladové zprávě o trzích novozélandské ministerstvo zahraničí.
Holandsko je pátým největším světovým vývozcem potravin, před kterým jsou jen Spojené státy, Německo, Velká Británie a Čína, uvádí statistika Světové banky.
Holandská vláda sedlákům nabízí mnoho miliard dolarů k vykoupení jejich podniků za účelem jejich zničení.
Ministryně přírody a dusíkové politiky Christianne van der Wal nechává otevřenou možnost, že vláda sedlákům, kteří se tomu nepodvolí, jejich půdu znárodní, jak referoval NOS Nieuws.
Tyto návrhy a protesty v jejich důsledku přichází uprostřed celosvětové potravinové a s nedostatkem hnojiv spojené krize.

Generální tajemník Spojených národů Antonie Guterres 24. června varoval, že „hrozí skutečné riziko, že v roce 2022 bude vyhlášena řada hladomorů,“ s dodatkem, že „v roce 2023 by to mohlo být ještě horší.“
V jedné z posledních epizod pořadu „Na faktech záleží“ v televizi EpochTV varoval americký farmář John Boyd Jr. před potenciálním nedostatkem potravin v důsledku prudce rostoucích nákladů vstupů.
Řekl, že náklady na provozování jeho vlastní činnosti se ztrojnásobily, když zčásti je táhnou značně vyrostlé náklady na hnojiva.
Na Srí Lance vyvolal zákaz chemických hnojiv ekonomickou krizi, která rozvrátila vládu.
Tato země nedávno oznámila dočasný zákaz prodeje paliv do soukromých vozidel s účinností od 27. června do 10. července.
Poslední kolo demonstrací holandských sedláků přichází po vlně podobných protestů z roku 2019, kdy poslanec Tjeerd de Groot vyzval ke snížení chovů zvířat v Holandsku o 50 procent.
Demonstranti tehdy pálili balíky sena podél dálnic, blokovali silnice traktory a rozhazovali hnůj, aby dali najevo svůj hněv.
V posledních dnech protestující útočili na domovy činitelů holandské vlády včetně ministerského předsedy Marka Rutteho a ministryně dusíku van der Wal.
Video  obíhající na sociálních médiích údajně zobrazuje protestující sprejující hnojem holandské orgány prosazování zákona.
Rutte protestující kritizoval slovy: „Demonstrovat můžete, ale civilizovaným způsobem,“ jak o tom referovala Associated Press.
AP rovněž hlásí, že holandská policie říká, že 28. června v souvislosti s těmito protesty zatkla 10 lidí.
BY TYLER DURDEN
FRIDAY, JUL 01, 2022 – 05:00 PM



Zdroj


Nejčtenější za týden