Testovací raketa ICBM explodovala několik sekund po startu
RSS

Testovací raketa ICBM explodovala několik sekund po startu

Noční test rakety ICBM v Kalifornii skončil katastrofou, když ve středu explodovala jen několik sekund po startu. (Foto: Youtube)







Představitelé Vandenbergovy základny vesmírných sil v kalifornském Lompocu potvrdili, že „kosmická nosná raketa Minotaur II explodovala přibližně 11 sekund po startu ze zkušební rampy ve 23:01 místního času, Vandenberg,“ což bylo oznámeno ve čtvrtek ráno.



Incident měl za následek požár na základně, ačkoli úředníci poznamenali, že trosky z výbuchu nezabloudily mimo „bezprostřední okolí“ špatného startu. Místní hasičský sbor Vandenberg zasáhl a podařilo se mu požár uhasit dříve, než ohrozil další oblasti základny. Nebyli hlášeni žádní zranění.





Příčina neúspěšného testu nebyla bezprostředně jasná a je předmětem vyšetřování. Místní zprávy s odvoláním na vojenské tiskové zprávy uvádějí, že test byl původně naplánován na čtvrteční ráno, ale z neznámých důvodů byl přesunut na středeční pozdní večer.



„Vojenská základna testovala novou raketu amerického letectva, která má být použita s budoucí mezikontinentální balistickou střelou LGM-35A Sentinel,“ upřesňuje jedna z oblastních zpráv.



„Obě rakety jsou vyvíjeny Střediskem jaderných zbraní letectva, aby nahradily stárnoucí rakety Minuteman, které byly dříve testovány na základně na centrálním pobřeží, která se nachází nedaleko Lompoku,“ dodala zpráva.



Vandenbergova letecká základna v Lompocu v Kalifornii. Obrázek z vojenského souboru Podle obranného časopisu měl start demonstrovat „předběžné koncepty konstrukce vozidla a příslušné technologie užitečného zatížení v operačně realistickém prostředí“ , a to na základě prohlášení Střediska jaderných zbraní vzdušných sil.



Zdroj: thehill.com
Článek Testovací raketa ICBM explodovala několik sekund po startu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden