Euro (definitivně) u konce s dechem
RSS

Euro (definitivně) u konce s dechem

Česká univerzitní mládež a televizní ekonomické wipky pořád euru aplaudují, ale realita dáva za pravdu škarohlídům, tato politická valuta brzo skončí. Proč Chorvati lezou do tohoto chomoutu není jasné. Ve Washington Post sumarizovali důvody pro chorvatský přechod k euru, bez výjimky tytéž argumenty, kterými se argumentovalo před dvaceti lety, stejně málo přesvědčivé. S eurem přijdou investoři? Dokonce i argument, který přivedl jižní země eurozóny do dlouhodobé dluhové pasti a zablokoval jejich ekonomiky – zlevní se úvěry, úroková míry v eurozóně je nižší než chorvatská atd. Včera se společná evropská měna octla v poměru k dolaru na historickém minimu. Pád evropské měny se přisuzuje reálnému nebezpečí ekonomické recese v EU a finančním turbulencím, které si Unie sama způsobila protiruskými sankcemi a podivnou energetickou politikou. USA mohou tlumit obavy z recese změkčením monetární politiky, na což EU nemá, bude muset finančně kompenzovat drahý plyn.
Euro je dnes pro investory málo atraktivní měnou. Podle výroční zprávy Nomury, v příštích měsících můžeme čekat celosvětovou ekonomickou recesi, „Centrální banky příliš dlouho praktikovaly uvolněnou měnovou politiku v domnění, že inflace je přechodná, nyní to musí dohnat a získat kontrolu nad průběhem inflace… Ekonomiky se oslabily a nelze kalkulovat s tím, že růst přinese export. Recese v USA nebude tak hluboká, ale potrvá velmi dlouho. “
Slábnutí eura vysvětlují mnozí ekonomové jako signál, že ekonomické zpomalení v EU bude obzvlášť hluboké. EU je anomálií mezi světovými hráči, multikulti mix infantilní radosti je nejspíš v konečném finále. Žádná armáda, povědomí o energetické bezpečnosti místo reality založené na nesmyslné ideologii, zemědělská politika řízená lobisty, zahraniční politika diktována jestřáby USA. EU mohla doposavad prosperovat dík německému průmyslovému exportu, nízké ceny energie a konkurenceschopnost německého zboží mohly garantovat dlouhodobé dohody o dodávkách plynu a ropy s Ruskem, které evropskounijní političtí trpaslíci zničili. Evropská unie dnes nezná odpověď na energetickou krizi. Italský znalec finančních trhů Paolo Annoni říká, že pokud by trh a investoři byli přesvědčeni, že obnovitelná energie je řešením, alarmující osud německého průmyslu a pravděpodobně i eura bychom nemuseli vidět tak pesimisticky. Pokud ovšem je navrhovaným řešením minuta na teplou vodu denně, svetr a kožich v zimě a uzavření energeticky náročných provozů, jak navrhují němečtí zelení, znamená to, že žádné řešení neexistuje, v Česku je to ještě horší. Vláda válčí s Ruskem a v zimě se to na někoho svede, v krizových okamžicích jsou řešením obvykle nové volby, ať naznačí lid svou představu o řešení.
V Evropě je dnes plyn desetkrát dražší než v lednu 2021, za této situace nemůže evropský průmysl přežít a euro se musí položit. Podle italského ekonoma, tak silné slábnutí evropské měny akceleruje inflační spirálu, v heterogenním prostoru eura nemůže Evropská centrální banka sáhnout k tradičním nástrojům restriktivní monetární politiky. Ovšem domnívat se, že fiskální konsolidace v EU je možná, není smysluplné, protože energetická krize je způsobena politickými rozhodnutími evropskounijních byrokratů. V takovém politickém prostoru jakákoliv ekonomická aktivita recesi jen zhoršuje. Německo zcela legitimně vzhledem národnímu zájmu zachrání veřejnými penězi energetický koncern Uniper, je jasné že v situaci, kdy není čím topit, má prioritu národní zájem. Italský ekonom píše, že i v této situaci se Evropská centrální banka rozhodla zohlednit politický boj za klima ve své monetární politice. Peníze všech do služeb politických cílů, které lid neschválil a které budou mít za následek ještě větší inflaci. Evropa nevyhnutelně nastoupila cestu „jihoamerikanizace“, odpovídá tomu i chování její měny.
 

LIBOR ČÍHAL
The post Euro (definitivně) u konce s dechem first appeared on .


Nejčtenější za týden