Něco pro nenáročné grilovače: Šašlik
RSS

Něco pro nenáročné grilovače: Šašlik

Ještě, kdy jsem byl ženatý s mojí rusko-ukrajinskou manželkou, tak jsme byli ve Lvově. Je to hezké, polské město, které Stalin ukradl Polákům. Město, kde se narodil snad nejslavnějsí polský spisovatel Henryk Sienkiewicz
Procházeli jsme město a na tržnici si můj švagr dal šašlik a 150 gramů vodky. Opravdu 150 gramů. Na váhu se položil kelímek a odvážilo se 150 gramů něčeho co se nazývalo vodka.
Na šašlik neexistuje jeden jediný pravý recept. My jsme doma dělali, ten co se dělal na Ukrajině a to, krkovička, cibule, ocet, pepř sůl. Víceméně to je to samé, jako šašlik, který se dělá v okolí Moskvy a nazývá se moskevský. V Arménii se dělá šašlik z bůčku, v muslimských částech se dělá z jehněčího anebo kůzlečího masa.
Mám však pro vás jeden recept, který je opravdu vynikající.
Budete potřebovat: Vepřová krkovice – 1 kg Cibule – 3 ks Sůl – půl lžíce, Paprika červená sladká – 1 malé lžíce , Pepř černý – půl lžíce, Olej – 20 ml, Voda – 100 ml.
Červená cibule, asi dvě, rozpůlená a pak nakrájená na na plátky – zakapeme octem a necháme odležet. Připravujeme asi tak hodinu před grilováním šašliku.
………………….
Maso nakrájíte na kostky, asi 3×3 cm a se všemi surovinami to promícháte a necháte, nejlépe přes noc odležet.
Druhý den, maso vyndáte z lednice a rozpálíte gril. Nejlepší by byl originál mangal, ale je to zbytečné, i když…….
Než maso získá venkovní či pokojovou teplotu, tak si připravíme přílohu. Salát z rajčat, papriky, lilku a koriandru.
Papriky, lilek a rajčata dáme v celku na gril a pořádně opečeme, až do černa. Pak vydlabeme lilek, sejmeme šlupku z rajčat a papriky a nakrájíme na kousky cca 1×1 cm. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme nasekaný zelený koriandr a promícháme.
Když máme toto hotové, tak napíchneme na jehly maso a grilujeme. Po ugrilování na maso dáme naší červenou cibuli macerovanou v octu a podáváme s naším salátem
Dobrou chuť.
 

Martin Kavka
The post Něco pro nenáročné grilovače: Šašlik first appeared on .


Nejčtenější za týden