Inflaci vyřeší jen jedna věc. Ropný miliardář přináší odpověď
RSS

Inflaci vyřeší jen jedna věc. Ropný miliardář přináší odpověď

Newyorský miliardář a rafinér John Catsimatidis, který vlastní stovky čerpacích stanic, se ohradil proti tomu, že prezident Joe Biden svaluje vinu za vysoké ceny na majitele čerpacích stanic, a tvrdí, že existuje pouze jediné řešení inflace – zvýšení těžby ropy. (Foto: Wikimedia)







Catsimatidis se vyjádřil v rozhovoru pro Fox News 24. června poté, co byl požádán o komentář k Bidenově výzvě majitelům čerpacích stanic, aby „snížili cenu, kterou si účtují na pumpách, aby odrážela náklady, které za produkt platíte“.



„Udělejte to hned. Udělejte to ještě dnes. Vaši zákazníci, americký lid, potřebují úlevu hned teď,“ řekl Biden na tiskové konferenci v Bílém domě 23. června, na které prezident vyzval k federálním daňovým prázdninám na benzín, naléhal na ropné společnosti, aby využily své zisky k posílení rafinérských kapacit, a opřel se do majitelů čerpacích stanic, aby nižší ceny ropy přenesli i do cen na pumpách.



Catsimatidis na Bidenovy výroky reagoval obhajobou majitelů čerpacích stanic a argumentoval tím, že „vydělávají stejnou marži jako my odjakživa“ , protože musí pokrýt mzdy a platit nájemné, účty za elektřinu a další provozní výdaje.



Ačkoli marže, kterou majitelé čerpacích stanic vydělávají, kolísá o několik centů na jednu či druhou stranu, Catsimatidis řekl, že je „směšné to na nás svalovat. Nejsme to my, kdo tento problém vytvořil“.



Cena benzinu se od Bidenova nástupu do funkce téměř zdvojnásobila, přičemž prezident z toho různě obviňuje chamtivost ropného průmyslu, nedostatek rafinérských kapacit, celosvětový výpadek nabídky na pozadí prudkého oživení poptávky po pandemii a válku na Ukrajině.



Někteří odborníci a zástupci průmyslu tvrdí, že Bidenova administrativa svou politikou zaměřenou proti fosilním palivům odrazuje společnosti od investic do rafinérských kapacit.



„ Není to válka na Ukrajině. Ve skutečnosti je to omezení způsobené domácími faktory na straně nabídky,“ řekl Ross McKitrick, profesor ekonomie na Guelphské univerzitě v Ontariu a odborník na energetickou a environmentální politiku, v nedávném rozhovoru pro The Epoch Times. „Nikdo není ochoten investovat do rozšiřování rafinérských kapacit, protože výhled ze všeho, co vláda řekla, je, že nedostanete povolení,“ dodal.



McKitrickův názor podpořil i generální ředitel společnosti Chevron Mike Wirth, který v nedávném rozhovoru uvedl, že nevěří, že se ve Spojených státech opět postaví další ropná rafinerie, a argumentoval tím, že klíčovým faktorem je vládní politika.



„Viděli jsme, jak se rafinerie zavírají. Viděli jsme, jak se snižuje počet jednotek. Viděli jsme, jak se rafinerie mění na biorafinerie. A žijeme ve světě, kde politika, deklarovaná politika americké vlády, je snižovat poptávku po produktech, které rafinerie vyrábějí,“ řekl Wirth.







Catsimatidis zase v rozhovoru pro televizi Fox řekl, že existuje pouze jediné řešení současného inflačního skoku – jeho velká část je způsobena rostoucími náklady na energie.



„Máme zásoby ropy na 100 let,“ řekl. „Otevřete kohoutky.“



„Pokud otevřeme kohoutky a zaplavíme trh ropou, surovou ropou, americkou ropou, vrátíme cenu ropy zpět“ a „inflace zmizí“, řekl Catsimatidis.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Inflaci vyřeší jen jedna věc. Ropný miliardář přináší odpověď se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden