Za vyvolání nepokojů na Srí Lance může Rusko, tvrdí USA
RSS

Za vyvolání nepokojů na Srí Lance může Rusko, tvrdí USA

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena Rusko částečně přispělo ke krizi na Srí Lance poté, co zahájilo vojenskou kampaň ve své sousední zemi, na Ukrajině. (Foto: Flickr)







Blinken v neděli zopakoval obvinění vznesená vůči Moskvě: „Vidíme, jak se dopady této ruské agrese projevují všude.“



„Možná přispěla k situaci na Srí Lance; jsme znepokojeni důsledky po celém světě,“ řekl Blinken.



Vrchní americký diplomat prohlásil, že „rostoucí potravinová nejistota“ po celém světě „byla výrazně zhoršena ruskou agresí proti Ukrajině“.



Znovu vyzval Moskvu, aby umožnila odvoz 20 milionů tun obilí z ukrajinských přístavů, které podle jeho názoru ruské síly blokují v rámci své vojenské ofenzívy.



Ukrajina, jeden z největších světových vývozců obilí, nemůže tuto komoditu vyvážet od začátku konfliktu v zemi na konci února. Kyjev a Západ obviňují Rusko z toho, že uzavřením ukrajinských černomořských přístavů vyvolalo riziko celosvětového hladomoru.



Srílanští demonstranti zůstávají v areálu, v němž se nachází oficiální rezidence prezidenta Gotabáji Radžapaksy, do níž v sobotu vtrhli, a tvrdí, že zůstanou, dokud vůdce oficiálně neodstoupí.



Moskva odmítla odpovědnost za mezinárodní potravinovou krizi a obvinila z ní západní sankce.



Bezprecedentní sankce Západu proti Rusku způsobily, že ceny obilí, kuchyňského oleje, hnojiv a energií prudce vzrostly.



Srí Lanka, ostrov s 22 miliony obyvatel, se potýká s nejhorší hospodářskou krizí od získání nezávislosti v roce 1948 v situaci vážného nedostatku deviz, který omezil dovoz nezbytných pohonných hmot, potravin a léků.



Prudce rostoucí inflace, která v červnu dosáhla rekordních 54,6 % a v příštích měsících se očekává, že dosáhne 70 %, způsobuje obyvatelstvu těžkosti.



Představitelé Srí Lanky usilují o finanční pomoc ve výši 3 miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ovládaného USA a o restrukturalizaci části zahraničního dluhu, ale tato zoufalá nabídka zůstala bez odezvy.



Zdroj: presstv.ir
Článek Za vyvolání nepokojů na Srí Lance může Rusko, tvrdí USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden