Občané v izolaci s covidem v Hong-Kongu budou muset nosit elektronický náramek
RSS

Občané v izolaci s covidem v Hong-Kongu budou muset nosit elektronický náramek

Nový ministr zdravotnictví HK Lo Chung-mau oznámil, že od pátku budou muset všichni pacienti s covid v domácí karanténě nosit elektronický náramek, aby nemohli opustit domov. (Foto: Twitter)







Lo také uvedl, že vláda „doporučuje“ částečně přijmout zdravotní kodex ve stylu pevniny, a to tak, že kód LeaveHomeSafe pro obyvatele s pozitivním výsledkem PCR změní na červený, aby jim znemožnil vstup na všechna veřejná místa, a žlutý kód pro příchozí ze zámoří, kteří jsou v povinné karanténě.



Lo uvedl, že přijetím systému zdravotních kódů vláda také zváží nahrazení části 7denní povinné hotelové karantény zdravotním monitorem doma. Nemohou však vstupovat na riziková místa, např. do nemocnic a domovů pro seniory, a je jim znemožněno účastnit se rizikových masových aktivit.



Na otázku, zda nová opatření přimějí více lidí, aby své pozitivní výsledky RAT před úřadem tajili, Lo odpověděl, že „nenahlášení je v rozporu se zákonem“.



Prozatím však zůstává hlášení pozitivních výsledků RAT vládě dobrovolným rozhodnutím.



Lo zdůraznil, že nové kódy mají zabránit nakaženým osobám v odchodu z domova a vstupu na veřejná místa a nejsou určeny ke sledování pohybu v reálném čase.



Lo také uvedl, že vláda vůbec neuvažuje o uzamčení celého města.



Na otázku, proč nová administrativa zrušila slib předchozí vlády, že do aplikace LeaveHomeSafe nebude přidána registrace skutečných jmen, Lo odpověděl, že „změny jsou neustálé“, „změna politiky neznamená, že jsme v rozporu s minulou administrativou“.



Na otázku, proč má vláda tak malou důvěru v občany, že na nakažené osoby nasazuje náramek i červený kód, Lo odpověděl: „Proč Hongkong potřebuje policii a soud? Protože nikdy nemůžeme zaručit, že každý jednotlivý občan bude plně dodržovat pravidla.“




Článek Občané v izolaci s covidem v Hong-Kongu budou muset nosit elektronický náramek se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden