Domácnost, rodina, dítě … Komu že chce vláda dát ten příspěvek?
RSS

Domácnost, rodina, dítě … Komu že chce vláda dát ten příspěvek?

Rozhodnutí vlády přiznat rodinám jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun na dítě je podrobováno kritice z různých stran.
Mně samotné nevadí, že vláda rozdává peníze, které nemá, že jde o poněkud nesystémovou záležitost, že by mnohem efektivnějším opatřením bylo snížení daní, dokonce ani to, že kabinet dělá přesně totéž, co kritizoval na politice Andreje Babiše.
Tohle všechno je mi úplně lhostejné.
Nicméně komunikace vlády v této věci mne přesvědčuje o tom, že její vhled do fungování fiskálních záležitostí a rodinné ekonomiky je asi na stejné úrovni, jako by premiér a ministři právě vystoupili z létajícího talíře, který přiletěl z nějaké vzdálené galaxie.
Kdo má ten příspěvek dostat?
Dle sdělení vlády ho má dostat „domácnost“ nebo „rodina“ (tento termín používá spíše pan ministr Jurečka, pokud se nemýlím); dávka má být vázána na „dítě“. Rozhodující má být roční příjem domácnosti, hranice činí jeden milion korun. Vznikly určité zmatky, zda je o příjem čistý nebo hrubý, nicméně v tom vůbec netkví podstata problému.
Tady totiž žijí desetitisíce, možná statisíce dětí vychovávaných v domácnosti tvořené jejich biologickým rodičem a jeho partnerem.
Druhý biologický rodič dítěte je členem jiné domácnosti, často má už vlastní partnerku a další dítě.
Takže: bude mít nárok na dávku dítě, jehož otec a matka mají příjem do stanovené hranice, nebo jde o příjem rodiče a jeho nového životního partnera? Který se navíc může v průběhu roku vystřídat?
Bude se do tohoto příjmu započítávat výživné, které pečující rodič, obvykle matka, dostává od povinného rodiče, obvykle otce dítěte, a které může činit poměrně významnou část rodinného rozpočtu? Při výživném ve výši 10 tisíc korun měsíčně jde o 120 tisíc ročně.
A jak to bude vypadat v domácnosti povinného rodiče? Jeho příjem se započítá, ale sníží se o výživné, které na základě rozhodnutí soudu posílá mimo svou novou rodinu, tedy mimo stávající domácnost?
Může totiž nastat situace, kdy některé děti téhož rodiče budou mít na dávku nárok a jiné jeho děti nikoliv, podle toho, v které domácnosti právě žijí.
Jak to bude s dětmi ve střídavé péči?
A co zástupy nesezdaných rodičů?
Bude se muset dokladovat, prokazovat, kontrolovat, kdo s kým žije?
Budou mít matky tendenci zatloukat životního druha, aby na srpnový přídavek dosáhly?
Skutečně mi připadá, že premiér ani ministr práce nemají vůbec představu, v jakých rodinněprávních slepencích žije podstatná část populace státu, který spravují.
Jestli jsem to správně pochopila, na vládě vymysleli tento skvělý plán a nyní ho předají příslušným úředníkům, aby ho tito zpracovali do znění zákona.
Tak tedy, hodně štěstí!
 

Monika Čírtková
The post Domácnost, rodina, dítě … Komu že chce vláda dát ten příspěvek? first appeared on .


Nejčtenější za týden