Macron přitvrzuje Zelenou agendu kvůli rostoucí hrůze z vítězství Le Pen
RSS

Macron přitvrzuje Zelenou agendu kvůli rostoucí hrůze z vítězství Le Pen

Emmanuel Macron přitvrzuje v Zelené agendě v naději, že přivábí levicové voliče, neboť roste hrůza, že by vítězství mohla urvat populistická Le Pen.
Jelikož úřadující francouzský prezident Emmanuel Macron stojí před smrtelnou hrozbou pro své prezidentství od populistické protivnice Marine Le Pen, tak se tento vůdce Republiky na pochodu rozhodl přitvrdit ve své Zelené agendě, zjevně v naději, že k sobě strhne nepřátelské levicové voliče.

Le Pen je tradičně daleko méně nadšená ze Zelené energie než ostatní prezidentští kandidáti, kdy Macron teď zjevně sází na tento rozdíl jako na klíčový, který ho podruhé posadí do Elysejského paláce.
Podle zprávy Le Monde současný francouzský prezident položil při sobotním shromáždění ohromný důraz na svoji politiku ve stylu Nového Zeleného údělu s tvrzením, že z Francie udělá „ohromně ekologický národ“.
„Byli jsme dvakrát rychlejší ve snižování emisí skleníkových plynů než v předchozích dvou pětiletkách,“ tvrdil Macron. „Snížili jsme je za pět let o 12%.“
„Ale IPCC nám zase říká, že to není dost, musíme postupovat dvakrát rychleji,“ pokračoval. „Víte co? Uděláme to.“
„Dnešní volba je jasná,“ říkal podle zprávy prezident. „Krajní pravice to je klima-skeptický projekt, projekt, který chce opustit klimatické ambice Evropy, který chce zničit větrné mlýny.“
Macronovy odkazy na větrné mlýny jsou zjevnou narážkou na touhu Le Pen vymanit Francii z používání větrných farem, kdy tato pravicová populistka snažící se být první francouzskou ženou prezidentkou říká, že zavede moratorium na nové větrné farmy a dokonce má snahu odstranit i ty existující.
Úřadující Macron zjevně sází na to, že taková politika Le Pen je nesmírně nepopulární u levičáků ve francouzské populaci, kteří by se ale jinak hrozně zdráhali ho volit, kdyby tím měli jen do úřadu nepustit Le Pen.
Zvláště mnozí, kteří volili nejúspěšnějšího levicového kandidáta Jean-Luc Mélenchona, měli prý potíže rozhodnout se mezi Macronem a Le Pen koho volit, kdy mnozí mají potíže se rozhodnout, zda vůbec volit půjdou.
„Je to jako rozhodnutí mezi morem a cholerou,“ popisoval to podle zprávy POLITICO jeden mladý levicový volič.
Zdaleka však není jisté, zda Macronovo úsilí bude účinné, což vyvolává hrůzu napříč Evropskou unií, že by měli co dělat s euroskeptickou, silně nacionalistickou Francií a že by se voliči mohli v nadcházejících letech obracet k pravici.
„Je snad nepředstavitelné, že bychom měli prezidenta Francie, co je ekonomickým nacionalistou?“ ptal se irský progresivní místo-premiér Leo Varadkar. „Ale není.“
„Často mám strach, že je tu pořád určitá trajektorie, po které ještě budeme muset projít,“ řekl rovněž s tvrzením, že existuje nebezpečí, že Irsko by se mohlo v nadcházejících dekádách posunout doprava. „Mohl by se zdvihnout odpor proti lidským svobodám a proti mezinárodním obchodním dohodám.“
Zdroj


Nejčtenější za týden