Začalo největší vojenské cvičení NATO. Rusko reaguje
RSS

Začalo největší vojenské cvičení NATO. Rusko reaguje


Vojenské cvičení Nordic Response 24 pod vedením Norska začíná v pondělí v severních částech Finska, Švédska a Norska. (Foto: Flickr)









Dvanáctidenní cvičení je pro Finsko významné, protože kromě toho, že se jedná o největší cvičení, do kterého se kdy finské obranné síly v zahraničí zapojily, je to také poprvé, kdy Finsko jako člen NATO procvičuje kolektivní obranu aliance.




Nový člen NATO Finsko schvaluje útoky Ukrajiny na ruském území



Nordic Response zahrnuje pozemní, námořní a letecké cvičení, kterého se účastní přibližně 20 000 účastníků ze 14 zemí, včetně 4 100 finských vojáků.




#NordicResponse24 has started! Over the next two weeks, 20,000 allied soldiers will train on defending our Alliance’s northern territories. Together, we ensure NATO’s safety, demonstrating strength, unity and cohesion. Together, #WeAreNATO . #StrongerTogether pic.twitter.com/XgIgGdDyXm — Norwegian Armed Forces | Forsvaret (@Forsvaret_no) March 3, 2024

Estónská premiérka nevyloučila nasazení armády NATO na Ukrajině

Ruská reakce



Ruské ministerstvo zahraničí považuje cvičení NATO Nordic Response za provokaci Rusko sleduje cvičení NATO Nordic Response 24, uvedl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško. Vojenské manévry aliance označil za provokativní.



„Domníváme se, že tato cvičení mají demonstrativně provokativní charakter. Jakákoli cvičení, zejména v geografické blízkosti linie dotyku, zvyšují nebezpečí vojenských incidentů,“ uvedl Gruško.




Putin reaguje na slib šéfa NATO, že „Ukrajina vstoupí do NATO“ 

Ujistil, že Ruská federace přijala veškerá nezbytná opatřen í „z hlediska zajištění obranyschopnosti Ruska“. Série cvičení v Norsku, kterých se účastní i Finsko a Švédsko, potrvá do května a června.



Zdroj: yle.fi
Článek Začalo největší vojenské cvičení NATO. Rusko reaguje se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden