Švédsko: Pálení koránu dnes pokračovalo na dvou místech ve Stockholmu, zatím bez reakcí muslimů (videa)
RSS

Švédsko: Pálení koránu dnes pokračovalo na dvou místech ve Stockholmu, zatím bez reakcí muslimů (videa)

Jak již víte, tak v období Velikonoc, které se letos překrývaly s ramadánem, ohlásil dánsko-švédský politik Rasmus Paludan akce, při nichž měl být spálen korán. I přesto, že podobných akcí již absolvoval bezpočet  a to jak v rodném Dánsku, tak ve Švédsku, odkud pochází jeho matka (i proto se cítí být napůl Švédem a hovoří plynně švédsky), pálení koránu v době ramadánu již muslimové poněkud „nevydýchali“ a vyrazili do ulic.
Více než 100 zraněných policistů a obrovské majetkové škody byly důsledkem pouze ohlášeného pálení koránu, na většině míst totiž k plánovaným akcím ani nedošlo. Nepokoje trvaly celkem 4 dny a ani to neodradilo Paludana od dalších akcí.
Tentokrát však již nedostal na shromáždění povolení, takže si spálil korán jen tak – „pro sebe“. Jak již víte, tak včera pálil korán ve dvou obcích, kam dorazil bez předchozího upozornění, takže fakt, že v místě nebyli žádní vzteklí muslimové, nebyl nijak neočekávaný.
Ovšem dnešní hned dvě akce ve Stockholmu již patří k těm, které ohlášeny byly. Přesto – kupodivu – nebyly davy muslimů nejen poblíž centra města, ale dokonce ani u stockholmské mešity, kde byl jeden z Koránů spálen.
Dánsko -švédský politik Rasmus Paludan v neděli navštívil Stockholm, aby zde uspořádal pálení koránu.
Paludan, který nedávno založil Stram Kurs Sverige a kandiduje do parlamentu, pořádal svá předvolební shromáždění před stockholmskou mešitou a v Norra bantorget, kde dnes měla proběhnout prvomájová předvolební kampaň vládních sociálních demokratů.
Paludan měl na sobě jako vždy neprůstřelnou vestu a u mešity, kde se obával odporu, také helmu. Již před několika lety byla proti němu vyslovena fatva, tedy trest smrti. Paludan tak očekává, že kdykoli se může objevit v místě pálení koránů muslim, který by chtěl fatvu vykonat. Politika také samozřejmě doprovází 24 hodin denně ochranka…
Níže se můžete podívat na videa z dnešního pálení koránů. Videa jsou samozřejmě ve švédštině, ale k pálení koránu dojde vždy poměrně brzy po začátku videa…
Na prvním videu vidíte pálení koránu u stockholmské mešity:

Druhé pálení proběhlo jen krátce poté, kdy zde vedla kampaň vládnoucí sociální demokracie. Mimochodem, jistě jste zaznamenali velkohubá prohlášení švédské premiérky, která prohlásila, že integrace selhala. Ovšem neberte tato slova příliš vážně, jde o předvolební tah. Už za čtyři měsíce totiž čekají Švédsko parlamentní volby…

Na závěr připomínám, že po pálení koránu před dvěma lety v Malmö došlo k nepokojům až večer poté, kdy pálení a hraní fotbalu s koránem skončilo. Takže fakt, že byl zatím klid, nemusí znamenat, že i dnešní noc bude ve Stockholmu klidná….
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden