Přirozená imunita je po 14 měsících z 97 % účinná proti závažnému onemocnění covid-19
RSS

Přirozená imunita je po 14 měsících z 97 % účinná proti závažnému onemocnění covid-19

Podle nové studie zůstává ochrana proti závažným onemocněním díky tzv. přirozené imunitě lepší než ochrana poskytovaná vakcínami proti COVID-19. (Foto: Flickr)







Barevná skenovací elektronová mikrofotografie buňky (fialová) infikované částicemi variantního kmene viru SARS-CoV-2 (růžová), izolované ze vzorku pacienta.



Lidé, kteří přežili nákazu virem COVID-19 a nebyli očkováni, měli nebetyčnou ochranu proti těžké nebo smrtelné nákaze virem COVID-19, zjistili vědci v Kataru.



„Účinnost primární infekce proti těžké, kritické nebo smrtelné reinfekci COVID-19 byla 97,3 procenta … bez ohledu na variantu primární infekce nebo reinfekce a bez důkazů o oslabení. Podobné výsledky byly zjištěny v analýzách podskupin u osob ve věku ≥ 50 let,“ uvedl Dr. Laith Abu-Raddad z Weill Cornell Medicine-Qatar a jeho kolegové poté, co studovali dlouhodobou přirozenou imunitu u neočkovaných osob.



Toto procento je podle jiných studií a údajů z reálného života vyšší než ochrana proti vakcínám COVID-19.



Švédští vědci například v květnu zjistili, že dvě dávky vakcíny jsou proti variantě COVID-19 Omicron účinné pouze z 54 procent.



Jihoafričtí vědci mezitím zjistili, že účinnost vakcín společností AstraZeneca a Pfizer dosáhla maxima 88 procent a rychle klesla na 70 procent nebo níže.



Katarská skupina zjistila, že přirozená imunita po dobu více než 14 měsíců po první infekci člověka „zůstává velmi silná, bez důkazů o jejím oslabení, bez ohledu na variantu“.



Studie byla publikována před recenzním řízením na webových stránkách medRxiv.



Jen málo vědců studovalo přirozenou imunitu dlouhodobě u neočkovaných osob, částečně proto, že mnoho z těchto osob nakonec dostalo vakcínu proti COVID-19.



Vakcíny mezitím v průběhu času oslabily ochranu proti infekci i závažným onemocněním, což vyvolalo doporučení pro posilovací dávky, přičemž někteří Američané dostali dokonce pět dávek během 10 měsíců.



Přirozená imunita se proti opětovné infekci osvědčuje špatně



Kdysi se uvádělo, že vakcíny poskytují téměř stoprocentní ochranu proti symptomatické infekci. Nyní poskytují po krátké době méně než 50procentní ochranu proti infekci, a to i po posilovacích dávkách, po vzniku Omicronu.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Přirozená imunita je po 14 měsících z 97 % účinná proti závažnému onemocnění covid-19 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden