Věřte jim
RSS

Věřte jim



Když začala válka na Ukrajině, naši i západní politici se předháněli v silných slovech, jak Rusku zatopí . Stupňující se sankce měly mít své finále, které Rusko zcela položí – Západ odmítn e  kupovat ruskou ropu a plyn. Tvrdí mužové a ženy ve vrcholných politických funkcích v EU se před háněli , kdo nekompromisnějí s Putinem zákazem ropy a plynu zatočí. U nás si jenom vzpomeňme na našeho juniora v Černínském paláci ministra zahraničí Lipavského, který se kdysi nechal slyšet, že  chce využít českého předsednictví k definitivnímu  odřízn utí naší země  od ruského plynu. Ti, kteří se v této věci chovali zdrženlivě, jako např. německý kancléř  Scholz ,  byli za zbabělce. 



 

Teď hrozí, že se  scénář  naplní, ale z opačné strany – Rusko  dnes  na dva týdny  z důvodů pravidelné údržby  zavírá plynovod Nord S tream I, kterým dnes ještě nějaký plyn do EU teče. A v Německu roste panika, co se stane, pokud se naplní černé  odhady  a  Rus ové dodávky  po technické odstávce neobnoví. Už  tak tam  dopředu  snižují dodávky  tepla a teplé vody domácnostem, stanovují pořadníky pro odstřihávání firem od spotřeby atd. 
U nás, kde ruský plyn dostáváme za draho z Německa, neděláme nic a dále sníme o válce proti Rusku až do konečného vítězství. O zákazu dovozu ruského plynu však už nemluví ani ministr Lipavský.  Premiér spoléhá v případě krize na evropskou solidaritu. Já bych na jeho místě byl daleko opatrnější. V EU přece dávno platí, že co bylo včera, neplatí dnes. Příkladem může sloužit pověstný eurokomisař pro boj s klimatem Frans Timmermans, který proslul jako fanatický  spolu autor a prosazovatel extrémistického zeleného Green Dealu a s ním souvisejících projektů , které mají na erupci cen energií  daleko  zásadnější podíl než válka na Ukrajině. Ten  o víkendu šokoval Evropu prohlášením, že  v Evropě v důsledku vysokých cen  energií hrozí nepokoje, a proto je třeba se vrátit zpět k uhlí. To se po všech těch z okna vyházených miliardách a zelených nesmyslech opravdu pěkně poslouchá.
A takoví lidé nám vládnou. Příště jim zase něco věřte.

 



JIŘÍ WEIGL

The post Věřte jim first appeared on .


Nejčtenější za týden