Ředitelka MMF přiznává, že „jsme natiskli příliš mnoho peněz“
RSS

Ředitelka MMF přiznává, že „jsme natiskli příliš mnoho peněz“

Centrální bankéři, politici a byrokraté nám většinou lžou, mlží a zamlžují. Čas od času však někdo z nich náhodou zabloudí k pravdě. (Foto: Flickr)







Ředitelce MMF Kristalině Georgievové se to podařilo během nedávné panelové diskuse pořádané televizí CNBC. Přiznala, že centrální banky na celém světě „vytiskly příliš mnoho peněz a nemyslely na nezamýšlené důsledky“.



Myslím, že zákonu nezamýšlených důsledků nevěnujeme dostatečnou pozornost. Přijímáme rozhodnutí s určitým cílem a málokdy přemýšlíme o tom, co se může stát, že to není naším cílem. A pak se potýkáme s tím, jaké to bude mít dopady.



„Vezměte si jakékoli rozhodnutí, které je masivní, jako například rozhodnutí, že musíme utrácet na podporu ekonomiky. Tehdy jsme sice uznali, že je v oběhu možná příliš mnoho peněz a příliš málo zboží, ale nepromysleli jsme důsledek tak, abychom předem lépe informovali o tom, co děláme.“



Jak je možné, že tento ekonomický mozkový trust přehlédl, že injekce bilionů do ekonomiky způsobí růst cen, je trochu na hlavu postavené. To je ekonomie 101. Rozšiřování peněžní zásoby tlačí ceny výš, než by jinak byly. Věděl jsem, že k tomu dojde. Peter Schiff věděl, že se to stane. Vy jste pravděpodobně věděli, že se to stane. Ale lidé, kteří jsou pověřeni řízením globální ekonomiky, to nevěděli?



Tito lidé jsou buď šíleně nekompetentní, nebo vám lžou.



V každém případě jsou to „špatní ekonomové“, jak je definoval Frédéric Bastiat.



„Mezi dobrým a špatným ekonomem představuje tento rozdíl celý rozdíl – jeden bere v úvahu viditelné účinky; druhý bere v úvahu jak účinky, které jsou vidět, tak i ty, které je třeba předvídat.“



Dobře na Georgievovou, řekl bych. Říká se, že přiznat si problém je prvním krokem na cestě k uzdravení. Takže si můžete myslet, že toto přiznání je krokem vpřed. Ale ujišťuji vás, že není. Ego, arogance a pýcha, díky nimž si tito lidé myslí, že mohou mikromanagementem řídit globální ekonomiku, zůstávají pevně na svém místě. Jen si myslí, že se musí trochu víc snažit.



Georgievová sice přiznává chybu, ale zbytek jejího komentáře prozrazuje, že se nepoučila.



Někdy se chováme jako osmileté děti, které hrají fotbal. Tady je míč, všichni jsme u míče. A nepokrýváme zbytek hřiště. „Naše schopnost řešit více než jednu krizi najednou je velmi, velmi omezená. a my se musíme zaměřit na nulu u těch opravdu velkých věcí, které mohou rozhodnout o budoucnosti, a udržet na nich pozornost.“



V podstatě tím říká: „Jejda! Naše chyba! Zpackali jsme to, protože jsme nevzali v úvahu nezamýšlené důsledky. Ale příště to uděláme lépe, protože se zaměříme na správný cíl.“



Georgievová, Powell, Biden, LaGarde a celá řada těchto centrálních plánovačů nechápe, že je nemožné, aby vzali v úvahu všechny nezamýšlené důsledky daného politického předpisu. Proto je centrální plánování vždy odsouzeno k nezdaru.



Ekonom F. A. Hayek se dostal k jádru problému ve svém zásadním článku „Využití znalostí ve společnosti“. Ve stručnosti v něm Hayek dospěl k závěru, že centrální plánování vždy selže, protože není možné, aby centrální plánovači měli všechny informace potřebné k zohlednění všech důsledků dané politiky.



„Znalosti o okolnostech, které musíme využít, nikdy neexistují v koncentrované nebo integrované podobě, ale pouze jako rozptýlené kousky neúplných a často protichůdných znalostí, které mají všichni jednotliví jednotlivci.“



Nebo jak to vyjádřila FEE ve svém úvodu k Hayekovu dílu:



„Hayek poukazuje na to, že rozumné rozdělování omezených zdrojů vyžaduje znalosti rozptýlené mezi mnoho lidí, přičemž žádný jednotlivec nebo skupina odborníků není schopna získat všechny.“



Jednoduše řečeno, nezamýšlené důsledky jsou při centrálním plánování nevyhnutelné. Ať se centrální plánovač snaží sebevíc, něco mu unikne. Bez ohledu na to, jak chytrý může být jednotlivec nebo skupina jednotlivců, nemají všechny potřebné znalosti. Nemohou je mít. Je to nemožné.



Problém je, že lidé jako Georgievová to nechápou. Oni, že jejich parta je dostatečně chytrá, moudrá a že se dostatečně stará o to, aby práci zvládla. Pokud udělají chybu, musí se prostě víc snažit.



A právě v tom se mýlí. Musí se přestat snažit, jít z cesty a nechat fungovat trh.



Zdroj: schiffgold.com
Článek Ředitelka MMF přiznává, že „jsme natiskli příliš mnoho peněz“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden