Video ukazuje australského vojáka, který v Afghánistánu zblízka „popravil“ neozbrojeného muže
RSS

Video ukazuje australského vojáka, který v Afghánistánu zblízka „popravil“ neozbrojeného muže

Mimořádné záběry zachycené kamerou na přilbě australského vojáka v Afghánistánu by mohly vést k obvinění z válečných zločinů. (Foto: Youtube)







Klíčové body:



Na videu je vidět, jak voják SAS z bezprostřední blízkosti zastřelil muže. Video je v rozporu s tím, co vojáci řekli vyšetřovatelům, kteří usoudili, že šlo o sebeobranu. Jiný voják SAS, který sloužil ve stejné jednotce, popsal tento čin jako „přímou popravu“. Organizace Four Corners získala videozáznam, který ukazuje, jak operátor speciální letecké služby (SAS) třikrát střelí neozbrojeného Afghánce do hlavy a hrudníku, zatímco se krčí na zemi. K jeho smrti došlo během tří minut po příjezdu vojáků do vesnice.



Vyšetřování Australských obranných sil (ADF) později rozhodlo, že zabití bylo oprávněné, protože šlo o sebeobranu.



Toto zabití bylo jedním z řady případů odhalených organizací Four Corners, které mohou představovat válečné zločiny.



Bývalý příslušník téže eskadry SAS, který byl v roce 2012 nasazen v Afghánistánu a kterému byla ukázána vize, popsal pro Four Corners zabití jako „přímou popravu“ .



VAROVÁNÍ PŘED GRAFICKÝM OBSAHEM: NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍBĚH OBSAHUJE EXPLICITNÍ VÝRAZY, OBRÁZKY A KONFRONTAČNÍ VIDEO, VČETNĚ ZÁBĚRŮ STŘELBY, COŽ MŮŽE NĚKTERÉ ČTENÁŘE ZNEPOKOJIT.





Zdroj: abc.net.au
Článek Video ukazuje australského vojáka, který v Afghánistánu zblízka „popravil“ neozbrojeného muže se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden