Investor Spitznagel: Dojde k nejhoršímu krachu od roku 1929
RSS

Investor Spitznagel: Dojde k nejhoršímu krachu od roku 1929


Podle Marka Spitznagela, zakladatele a finančního ředitele společnosti Universa Investments, se investoři zřejmě nepoučili. (Foto: Wikimedia)









Spitznagel si na Wall Street získal pověst medvěda; v poslední době uvádí obavy, že největší dluhová „bublina“ v historii nakonec splaskne, i když nikdy neříká kdy.




Podle investora Marka Spitznagela lze očekávat další euforii na akciovém trhu, než dojde k jeho poklesu.



Spitznagelova firma Universa Investments vydělává na pádech trhu prostřednictvím zajištění proti riziku.



Říká, že investoři by se měli vyhnout honbě za trhem nebo rozhodování na základě krátkodobých pohybů Fedu.


Největší finanční podvod v historii lidstva. Zde jsou fakta

Stěžejní strategie jeho firmy, zaměřená na zajištění proti rizikům, je nastavena tak, aby vydělávala na explozivních pádech prostřednictvím derivátových kontraktů, aniž by se snažila načasovat trh, a slouží jako pojistná ochrana portfolia investora. Fond se dostal na titulní stránky novin, když v roce 2020 dosáhl výnosu 4 144 % uprostřed krachu na akciovém trhu, což je příklad takzvané události černé labutě.



Tento krach prakticky nikdo nepředvídal a Spitznagel se vyhýbá načasovaným tržním voláním. V rozhovoru pro Business Insider však vysvětlil, proč si myslí, že po probíhající akciové rallye bude následovat historický krach, který bude vyvolán splasknutím úvěrové bubliny.



Od loňského roku Spitznagel varuje před úrokovými výdaji, které americké vládě vzniknou z rekordního dluhu ve výši 35,5 bilionu dolarů, který se nafoukl v době, kdy byly úrokové sazby nízké. Manažer hedgeového fondu Ray Dalio patří mezi jeho kolegy, kteří tvrdí, že vysoké splátky dluhu by mohly zpomalit ekonomiku.




Novinářka varuje před událostí v roce 2024, která otřese světem

Spitznagel se však nezajímá o načasování krize nebo propadu akciových trhů. „Není fér mě nazývat věčným medvědem,“ řekl. V loňském roce sice v rozhovorech a v dopise investorům z ledna 2023, který viděl Business Insider, bil na poplach, ale zároveň uvedl, že rally před krachem je možná.



Rally se nyní odehrává s mimořádně pozitivním sentimentem, o čemž svědčí 17 závěrečných maxim, kterých index S&P 500 letos již dosáhl. Spitznagel uvedl, že lidé se vrhají do akcií, protože se bojí, že propásnou příležitost, o které si myslí, že jim uniká. Účastníci této rallye se nesmíří s žádným negativním sentimentem, který se k nim blíží; to je právě ta euforie, řekl.



„Trhy jsou živé. Pohybují se tak, aby lidé zaujali špatnou pozici,“ řekl Spitznagel. „Jsme instinktivně stádní zvířata a řídíme se momentem. A když se trh pohybuje jedním směrem, myslíme si, že to tak bude navždy.“




Dluh USA dosáhl rekordní výše 34,001 bilionu dolarů

Investoři pozorně sledují tón Fedu ohledně inflace a úrokových sazeb, aby zjistili, kdy Fed uvolní ekonomické podmínky. To je však obráceně: trh a ekonomika řeknou Fedu, kdy má svou politiku upravit. Tím, že investoři sledují Fed, se špatně umístili na dně a brzy se špatně umístí na vrcholu, řekl.



„Musíme se obávat chyb, které děláme,“ řekl Spitznagel. „Budeme prodávat své pozice na dně a budeme nakupovat své pozice na vrcholu. To je to, co lidé dělali. To je to, co všichni ti analytici v posledních letech lidem říkali, aby dělali. Budeme nejvíce medvědí, když trh vypadá nejhůře, a budeme nejvíce býčí, když vypadá nejlépe, ale trhy kličkují, aby mohly kličkovat.“ A tak se stalo.



A právě teď se nacházíme v pozdní fázi boomu, který se blíží ke svému krachu, řekl. Spitznagel se sice historicky vyhýbá načasovaným výzvám, ale řekl, že k propadu by mohlo dojít již letos, ale ne dříve, než trh vystoupá ještě výše a dosáhne „euforie“ , než se obrátí.




Ekonom předpovídá na rok 2024 největší krach v historii

„Nadále očekávám výbuch a poté očekávám krach, který bude nejhorším krachem od roku 1929,“ řekl Spitznagel. „A mé jednoduché zdůvodnění je, že jsme svědky prasknutí největší úvěrové bubliny v dějinách lidstva a krachy jsou přímým důsledkem prasknutí úvěrových bublin.“



Fed podle něj zvyšoval úrokové sazby, jako by byla 70. léta, desetiletí, které stanovilo nejvyšší inflační mezník, než byl jeho rekord překonán v roce 2020. Ve skutečnosti nás však vyšvihl do této úvěrové bubliny, kde dluh, který se nafoukl v prostředí nízkých úrokových sazeb, nyní naráží na zeď.



A ačkoli se důsledky této skutečnosti mohly projevit se zpožděním, brzy se projeví. Bude to mít za následek velmi tvrdé přistání, což je výsledek, který většina z nich nyní nemá ve svých bingo kartách, dodal.




Buffett varuje: „Neuvěřitelné období“ americké ekonomiky se chýlí ke konci

Spitznagelova hlavní doporučení pro investory z řad maminek a tatínků zní; nehonit se za trhem, nenačasovávat trh, nevkládat příliš velkou důvěru v jeho současné směřování a nerozhodovat se na základě krátkodobých pohybů Fedu. Místo toho si vytvořte portfolio, které bude nastaveno tak, abyste v případě poklesu trhu o 50 % nebyli vytlačeni.



„Nebuďte cucák, který bude prodávat dolů. A pokud trh vzroste o 50 %, nebuďte cucák, který tam bude nakupovat,“ řekl Spitznagel. „Takže mějte pozici, kdy jste vůči tomu tak trochu agnostik. To je velký požadavek, ale v podstatě to je to, co budou muset lidé udělat, aby přežili příští rok nebo dva.“



Zdroj: businessinsider.com
Článek Investor Spitznagel: Dojde k nejhoršímu krachu od roku 1929 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden