Ukrajina oficiálně přiznala nelegální prodej zbraní darovaných Západem
RSS

Ukrajina oficiálně přiznala nelegální prodej zbraní darovaných Západem

Ukrajinský úřad pro hospodářskou bezpečnost zaregistroval opakovaný prodej humanitární pomoci pocházející ze západních zemí a také zbraní. (Foto: Reddit)







Podle internetového portálu Life to 5. července oznámil ředitel úřadu Vadim Melnik ve vysílání televizního kanálu „Ukrajina 24“.



Foto: Reddit



Místo: Kyjev: Javelin ATGM se na darknetu prodává za 30 tisíc dolarů. Obchod se zbraněmi nebo ne, DSCA chce dohled na místě na Ukrajině „I vojenské zboží se prodává za hotovost. Máme taková fakta,“ řekl Melnik. Podle něj úřad vyšetřuje případy související s prodejem humanitární pomoci získané od zahraničních partnerů.



Pokud jde o prodej vojenských výrobků a zbraní, úřad již zaregistroval asi deset takových trestních případů. Melnyk zdůraznil, že se jedná o neúplný počet podobných trestných činů, protože podobné přestupky registrují i jiné ukrajinské orgány činné v trestním řízení.



V posledních týdnech přichází neoficiální cestou stále více signálů o prodeji ukrajinských zbraní. Stránky BulgarianMilitary.com byly jedněmi z prvních, které informovaly o možném nelegálním obchodu se zbraněmi, zbožím a humanitární pomocí darovanou Západem.



FGM-148 Javelin se prodává za 30 tisíc dolarů na darknetu s lokací Kyjev.



Ve Washingtonu dokonce přiznali, že agentura odpovědná za prodej a dodávky amerických zbraní do zahraničí [DSCA] nemůže kvůli válce kontrolovat naskladněné zásoby, jejich sériová čísla a jejich distribuci mezi ukrajinské ozbrojené síly. V současné době USA nemohou vyslat mobilní týmy, které by kontrolovaly dostupnost, ale DSCA je ochotna otevřít kancelář na území Ukrajiny. DSCA uvádí, že informace, které má o tom, jak jsou darované americké zbraně používány, jsou založeny výhradně na ujištění Kyjeva.



BulgarianMilitary.com připomíná:



Na darknetu se objevil jako produkt k prodeji protitankový řízený střelný systém Javelin s lokací Kyjev. Hodnota, kterou neznámý prodejce stanovil, byla 30 000 dolarů. Ruské ozbrojené síly použily americké rakety Stinger k sestřelení ukrajinských vrtulníků, které se snažily evakuovat ukrajinské vojáky během obléhání závodu Azovstal v Mariupolu. Internetový portál Donbas Insider s odvoláním na své vojenské zdroje z Francie tvrdí, že dvě samohybné houfnice Caesar byly ruským ozbrojeným silám prodány za 124 000 dolarů za kus. Francouzský poslanec a právník Régis de Castelnau napsal na svém oficiálním účtu na Twitteru: „Další Macronův úspěch: 2 francouzská děla Caesar byla zachycena Rusy v neporušeném stavu. V současné době jsou v továrně Uralvagonzavod na Urale ke studiu a případnému zpětnému inženýrství. Děkujeme Macronovi, platíme“. O několik dní později, 23. června, odpověděla ruská společnost [Uralvagonzavod] francouzskému právníkovi prostřednictvím svého oficiálního profilu na Telegramu a s odvoláním na tweet Régise de Castelnau napsala: „Dobrý den, pane Regisi. Vyřiďte prosím prezidentu Macronovi naše poděkování za dar samohybných děl. Tento materiál samozřejmě není tip ťop… ne jako naše MSTA-S! Ale přesto bude užitečný. Pošlete další – my je sundáme.“ Ukrajina prodala Rusku dvě houfnice Cézar ráže 155 mm darované Francií Francouzský generální štáb popřel zprávy o ukořistění [nebo prodeji] francouzské samohybné houfnice Caesar ruskými silami na Ukrajině. „ Tato informace je nepravdivá,“ uvedl generální štáb Francie. „Kategoricky ji popíráme. Jednali jsme o tom s našimi ukrajinskými partnery.“ Podle ukrajinských ozbrojených sil nebyly poskytnuty žádné důkazy na podporu tohoto tvrzení.



Zdroj: bulgarianmilitary.com
Článek Ukrajina oficiálně přiznala nelegální prodej zbraní darovaných Západem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden