Bývalý americký velvyslanec přiznal, že pomáhal plánovat pokusy o státní převraty v cizích zemích
RSS

Bývalý americký velvyslanec přiznal, že pomáhal plánovat pokusy o státní převraty v cizích zemích

John Bolton, bývalý velvyslanec USA při OSN a bývalý poradce Bílého domu pro národní bezpečnost, v úterý prohlásil, že pomáhal plánovat pokusy o státní převraty v cizích zemích. (Foto: Flickr)







Bolton se tak vyjádřil pro televizi CNN po dnešním kongresovém slyšení k útoku na americký Kapitol z 6. ledna 2021. Zákonodárci v úterý obvinili bývalého prezidenta Donalda Trumpa z podněcování násilí v poslední snaze zůstat u moci po prohraných volbách v roce 2020.



V rozhovoru s moderátorem CNN Jakem Tapperem však Bolton naznačil, že Trump nebyl dostatečně kompetentní, aby provedl „pečlivě naplánovaný státní převrat“ , a později dodal: „Jako někdo, kdo pomáhal plánovat státní převraty – ne tady, ale víte, že (na) jiných místech – to vyžaduje hodně práce. A to on (Trump) neudělal.“



Tapper se Boltona zeptal, které pokusy má na mysli.



„Nebudu se pouštět do podrobností,“ řekl Bolton, než zmínil Venezuelu. „Ukázalo se, že to nebylo úspěšné. Ne že bychom s tím měli až tak moc společného, ale viděl jsem, co je třeba, aby se opozice pokusila svrhnout nezákonně zvoleného prezidenta, a neuspěla,“ řekl.



V roce 2019 Bolton jako poradce pro národní bezpečnost veřejně podpořil výzvu venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa, aby armáda podpořila jeho snahu o svržení socialistického prezidenta Nicoláse Madura, a tvrdil, že Madurovo znovuzvolení bylo nelegitimní. Maduro nakonec zůstal u moci.



„Mám pocit, že jsou i další věci, které mi (kromě Venezuely) neříkáte,“ řekla moderátorka CNN, což vyvolalo Boltonovu odpověď: „Určitě ano.“



Mnozí zahraničněpolitičtí experti v průběhu let kritizovali historii intervencí Washingtonu v jiných zemích, od jeho role při svržení tehdejšího íránského nacionalistického premiéra Mohammada Mosaddegha v roce 1953 a války ve Vietnamu až po invaze do Iráku a Afghánistánu v tomto století.



Je však velmi neobvyklé, aby američtí představitelé otevřeně přiznali svou roli při rozdmýchávání nepokojů v cizích zemích.



„John Bolton, který působil na nejvyšších postech v americké vládě, včetně velvyslance OSN, se nenuceně chlubí tím, že pomáhal plánovat převraty v jiných zemích,“ napsal na Twitteru Dickens Olewe, novinář BBC z Keni.



Zdroj: usnews.com
Článek Bývalý americký velvyslanec přiznal, že pomáhal plánovat pokusy o státní převraty v cizích zemích se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden