Twitter žaluje Muska kvůli odstoupení od dohody o koupi za 44 miliard dolarů
RSS

Twitter žaluje Muska kvůli odstoupení od dohody o koupi za 44 miliard dolarů


Společnost Twitter  Inc. podala žalobu na Elona Muska poté, co se miliardář rozhodl odstoupit od dohody o koupi této sociální sítě v hodnotě 44 miliard dolarů.



Společnost se sídlem v San Francisku, která Muskovi pohrozila žalobou minulý týden, ji v úterý  podala  u soudu v Delaware specializujícího se na podnikové spory.
„Od podpisu smlouvy o fúzi,“ tvrdí žaloba, „Musk opakovaně znevažuje Twitter a dohodu, čímž vytváří obchodní riziko pro Twitter a tlak na pokles ceny jeho akcií.“
Musk se k žalobě veřejně nevyjádřil. V úterý večer jeho obvykle aktivní účet na Twitteru neobsahoval žádné komentáře týkající se společnosti.
„Musk se zjevně domnívá, že může – na rozdíl od všech ostatních stran podléhajících smluvnímu právu státu Delaware – kdykoliv změnit názor, zničit společnost, narušit její provoz, zničit hodnotu akcií a odejít,“ tvrdí se dále v žalobě společnosti Twitter.
A dodává, že „Twitter si také vyjednal právo najímat a propouštět zaměstnance na všech úrovních, včetně vedoucích pracovníků, aniž by musel žádat Muska o souhlas“, přičemž tvrdí, že generální ředitel společnosti Tesla „odmítá dodržovat své závazky vůči Twitteru a jeho akcionářům, protože smlouva, kterou podepsal, již neslouží jeho osobním zájmům“.
Společnost Twitter také vypíchla některé Muskovy příspěvky na Twitteru, o kterých se domnívá, že jsou důkazem porušení jejich smlouvy.
Další podrobnosti
V podání Komisi pro cenné papíry a burzy z minulého týdne Musk uvedl, že chce od dohody odstoupit, s odvoláním se na to, že Twitter je zaplaven spamovými roboty a automatizovanými účty. Musk tvrdil, že již několik měsíců požaduje údaje o těchto botech, ale Twitter mu dosud nevyhověl.
Nejbohatší muž světa zároveň často kritizoval Twitter za to, že výslovně používá politiku moderování obsahu, která zvýhodňuje levicové uživatele a cenzuruje konzervativní hlasy. Poté, co Twitter a Musk v dubnu oznámili uzavření dohody, Musk naznačil, že omezí kontrolní mechanismy Twitteru a podpoří tak svobodu projevu.
Twitter však tvrdil, že Muskovo „odmítnutí následuje po dlouhém seznamu podstatných porušení smlouvy ze strany Muska, která vrhla stín na Twitter a jeho podnikání“, uvádí se v žalobě.
Firma nyní žádá soud v Delaware o urychlené soudní řízení v září. V předchozích podáních pro Komisi pro cenné papíry a burzy si obě strany stanovily termín, do kterého měl Musk uzavřít dohodu – do 24. října.
Akcie společnosti Twitter se v poslední době propadaly a v úterý dosáhly hodnoty 34,06 $. To je zhruba o 35 % méně než při oznámení zamýšlené koupě z 25. dubna, kdy se akcie Twitteru obchodovaly za více než 50 $.


JACK PHILLIPS
The post Twitter žaluje Muska kvůli odstoupení od dohody o koupi za 44 miliard dolarů first appeared on .


Nejčtenější za týden