Jako Napoleon
RSS

Jako Napoleon

MONIKA ČÍRTKOVÁ
Často čtu, že Vladimir Putin je současný Hitler, a musím říci, že to podle mého názoru není vhodně zvolená historická paralela.

Válka, kterou rozpoutal, je neospravedlnitelná, zákeřná, špinavá a zlá, ale z hlediska jejího charakteru mi připadá stále typicky clausewitzovská, pověstné „pokračování politiky jinými prostředky“. V tomto případě politiky dobyvačné, snahy o rozšíření sféry vlivu, případně obnovu sovětského impéria.
Mnohem více než Hitlera, jeho touhu po Lebensraumu, blouznění o Tisícileté říši a snahu vyhladit Židy z povrchu zemského, mi to připomíná Napoleona a jeho výboje. Napoleon, jehož imperiální sen byl zničen v ruských stepích a utopen v Berezině, to je mnohem přiléhavější přirovnání.
Obecně, ani v jiných případech, nemám v oblibě příliš časté používání příměru k hitlerovskému Německu, protože tehdejší režim a jeho záměry byly tak obludné, že se jim jen tak něco nevyrovná. V porovnání s celosvětovým peklem, které rozpoutal Hitler, je Putin pořád ještě dost pozadu, což jeho činy pochopitelně nijak neomlouvá; na druhou stranu upřímně doufám, že nebude mít snahu se minulému Vůdci připodobnit.
Přirovnání k Napoleonovi spíše než k Hitlerovi je vhodnější také proto, že Rusku zřejmě nemůžeme přičíst k tíži genocidní chování či záměry. Genocida je systematická likvidace určitého národa nebo skupiny obyvatel, je to něco jiného než hromada vražd najednou nebo válečné zabíjení. I tady je lépe šetřit rozmáchlými obviněními a trvat na tom, že termín „genocida“ má být použit pro to, čím genocida skutečně je, abychom ji, pokud k ní nedej Bože někdy dojde, poznali.
(Na druhou stranu, genocidou by mohlo být nazváno to, co provádí Čína vůči ujgurské menšině; ve vzájemném obchodu nás to bohužel nijak neomezuje.)
A ještě jeden aspekt ke srovnání tu je, zatím neznámý.
Za současného rozložení politických a vojenských sil patrně nelze čekat, že „dojdeme až do Moskvy“ a Vladimir Putin zemře bídně někde v díře pod zemí, s děly nepřátelských tanků na dohled. Je mnohem pravděpodobnější, že jej čeká jiný konec: smrt v opovržení, osamění a odloučení od světa, který svého Napoleona zavrhl.
Monika Čírtková
The post Jako Napoleon first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden