Nizozemsko: Dvě šipkařky opouštějí nizozemský ženský tým v reakci na účast biologických mužů, kteří se vydávají za ženy
RSS

Nizozemsko: Dvě šipkařky opouštějí nizozemský ženský tým v reakci na účast biologických mužů, kteří se vydávají za ženy


V „pokrokovém“ Nizozemsku je samozřejmě – podobně jako v asi polovině evropských zemí – možné si měnit pohlaví jen na základě prohlášení. Také zde se tedy již stále více mužů vydává za ženy – a i zde to již začíná vést k degradaci ženských sportů.
Dvě šipkařky z Nizozemska odešly z nizozemského ženského týmu v reakci na účast biologického muže (na titulním obrázku vpravo). Aileen de Graaf  a  Anca Zijlstra  vyvolaly šok ve sportu poté, co obě oznámily svůj odchod, přičemž ženy již nechtěly tvořit tým s Noa-Lynn Van Leuvenem.
Zijlstra vydala prohlášení, ve kterém odhalila, že ustoupí poté, co Van Leuven v sobotu ovládl turnaj Women’s Series, když porazil Zijlstru 4-0 a ve finálovém kole sebral titul Series 2 Irce Katie Sheldon.
 

Zijlstra vydala své prohlášení na Facebooku, kde napsala:
„S bolestí v srdci… V této chvíli se stydím hrát za holandský tým, protože za ženský tým hraje biologický muž, je proto čas jít. Snažila jsem se to přijmout, ale nemohu to přehlížet.
Domnívám se, že ve sportu by měly existovat rovné a spravedlivé podmínky, které by měly být využívány a přijímány v dobré víře. Koneckonců, pracovaly jsme tak tvrdě, abychom byly v tomto sportu relevantní a konkurenceschopné,“ řekla.
Dále uvedla, že také odstoupí z Nederlandse Darts Bond [NBD], řídícího orgánu pro tento sport v Nizozemsku, s tím, že je to právě tento orgán, kdo umožňuje mužům, aby se sami identifikovali do ženských kategorií.
„S okamžitou platností také rezignuji na svou pozici hráčské reprezentantky NBD. Pro upřesnění: Zastřešující organizace se mohou samy rozhodnout, zda dovolí trans ženě, aby hrála s muži, nebo trans mužům, aby hráli se ženami.“
Své prohlášení zakončila upřímným shrnutím své desetiletí trvající kariéry v tomto sportu.
„Vždy jsem považovala za čest reprezentovat naši zemi a vždy budu otevřená návratu do národního týmu. Z celého srdce doufám, že i všechny ženy ve sportu přijdou k rozumu. Toto rozhodnutí nebylo snadné a bylo velmi těžké. V roce 1991 jsem poprvé hrdě oblékla dres Nizozemska.“
Prohlášení Zijlstrové se setkalo s ohromnou podporou a ženy  v komentářích ji chválily za to, že si stojí za svým. Mezi nimi i Aileen de Graaf, která je v současné době hodnocena Světovou šipkařskou federací jako hráčka číslo 2 ve světovém žebříčku.
„Jsem na tebe hrdá, i když to pro tebe bylo velmi těžké rozhodnutí. V určitém okamžiku se musíte rozhodnout, pokud je něco v rozporu s vašimi pocity. Musíte dělat to, co je pro vás dobré. Proto jsem se také rozhodla opustit nizozemský tým,“ napsala de Graafová v reakci na prohlášení Zijlstrové.
„Prostě si nemyslím, že je správné, aby biologický muž soutěžil se ženami nebo naopak. Buď je to smíšené, nebo ne. To je můj názor a mnoho dalších si o tom bude myslet něco jiného, ale každý může mít svůj názor nebo být tomu otevřený.“
AnnMarie Pottsová, velšská šipkařka, také reagovala na Zijlstrovou a napsala, že chtěla svůj zápas s Van Leuvenem vzdát, ale bylo jí v tom zabráněno.
„Chtěla jsem se vzdát své hry proti této osobě, ale Scott to nedovolil, ale pokud ho zítra dostanu v prvním kole a prohraju hru, bude to úplně špatně. Jsou to buď ženské šipky, nebo smíšené,“ napsala Pottsová.
Po rezignaci Zijlstrové a de Graafové se nizozemský ženský tým pro Turnaj čtyř národů nyní skládá pouze z Van Leuvena a tří dalších hráček – Desiree Geel, Roos van der Velde a Aletty Wajer. Tým se 13. a 14. dubna utká s Německem, Belgií a Lucemburskem.
Situace se Zijlstrovou a de Graafovou odráží nedávný převrat, ke kterému došlo v ženských kulečníkových sportech, kde několik hráček odešlo od stolu poté, co byly přiřazeny k zápasu s biologickým mužem.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Nizozemsko: Dvě šipkařky opouštějí nizozemský ženský tým v reakci na účast biologických mužů, kteří se vydávají za ženy se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden