Prezident německé Bundesbanky: Digitální euro bude i pro maloobchod za 4 až 5 let
RSS

Prezident německé Bundesbanky: Digitální euro bude i pro maloobchod za 4 až 5 let


Pokud bude digitální euro v Německu, bude samozřejmě i v dalších zemích eurozóny, což je  velmi pádný důvod proč euro v žádném případě nepřijímat.
Aby mohla digitální měna (CBDC) naplno fungovat, je nejprve zapotřebí zavést plošně digitální identitu (ID), nicméně v případě zemí EU je zavádění eID zatím v plenkách.
I když již eID část zemí vydává a během letošního roku ji bude vydávat všech 27 států, zpočátku bude mít vlastní digitální identitu příliš málo lidí.
Vydávání eID může samozřejmě značně urychlit například nějaká podobná událost jako byl Covid.
Tehdy se podařilo během relativně krátké doby vydat poměrně značné části populace tzv. „covid pasy.“ Tentokrát by mohli ID zavést plošně právě pod záminkou zahrnutí očkovacích pasů do ID, což je ostatně v plánu.
To samozřejmě znamená, že pak by se mohlo urychlit i zavádění CBDC. Ale i při běžné obměně dokladů, kdy se bude zřejmě eID nabízet (zprvu dobrovolně, později povinně), by se postupně – možná právě v průběhu cca 5 let – mohlo podařit vydat eID většině lidí.
EU počítá s tím, že eID bude mít do roku 2030 – tedy za pouhých 6 let – 80% občanů EU. Zřejmě se nepočítá jen s těmi nejstaršími, kteří již doklady neobměňují. Naopak v případě dětí by se mělo eID vydávat při narození namísto rodných listů.
Co tedy k zavádění digitálního eura nejen v Německu, ale v celé eurozóně říká skutečně fundovaný člověk?
„Jsem přesvědčen, že digitální euro budeme mít za čtyři až pět let,“ řekl prezident Bundesbanky Joachim Nagel.
„Má všechny předpoklady k tomu, aby bylo úspěšné. Transakce by se pro maloobchodníky staly nákladově efektivnějšími než s dříve běžnými elektronickými platebními prostředky,“ vysvětlil Nagel.
„A soukromí je chráněno nejvyšší možnou ochranou. Díky digitálnímu euru se nikdo nemusí bát transparentního zákazníka.“
Nagel také poukázal na výhody ochrany před kybernetickými útoky.
„Díky digitálnímu euru můžeme sami přijmout více bezpečnostních opatření než u mnoha jiných projektů, protože technická infrastruktura bude v Evropě,“ řekl.
Nebude však existovat nic takového jako stoprocentní bezpečnost.
„Možnosti elektronických plateb jsou na vzestupu a hotovost je mezi mladými lidmi méně důležitá. Ale i v budoucnu budeme moci platit v hotovosti,“ řekl. „Hotovost nezmizí.“
On sám se cítí pohodlněji, když má u sebe hotovost, uvedl Nagel. „Dává mi to jistotu. V tomto ohledu jsem nezávislý na elektronických platebních systémech, které také mohou čas od času selhat.“
Již však není možné platit všude v hotovosti. A tento trend bude pokračovat.
Ubezpečování o tom, že hotovost zůstane, je samozřejmě falešné. I to je důvod proč se již testuje CBDC v offline režimu, což by nabídlo skvělou záminku pro zrušení hotovosti.
Programovatelná CBDC, která bude napojena na ID každého jedince, se nevydává proto, aby se jen jistá část společnosti (navíc ještě ta poslušná) podřídila, ale aby se museli podřídit úplně všichni.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Prezident německé Bundesbanky: Digitální euro bude i pro maloobchod za 4 až 5 let se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden