Lékaři bijí na poplach kvůli „záhadné“ epidemii rakoviny
RSS

Lékaři bijí na poplach kvůli „záhadné“ epidemii rakoviny


Tak jak se v poslední době mnozí podivují nad poněkud vyšší nadúmrtností – a to zejména v některých zemích – a velkým tématem se stává i rekordně nízká porodnost, někde si všímají i dalšího závažného problému, kterým je vysoký výskyt rakoviny zejména u mladších lidí.
Zajímavé je, že i zde se hledají různé zástupné důvody nebo se jednoduše zkonstatuje: „příčina neznámá.“ Kolem důvodu, který se sám nabízí, se však obchází velkým obloukem.
Přední lékaři bijí na poplach kvůli znepokojivému nárůstu počtu případů rakoviny mezi mladými lidmi. Hovoří o „epidemii“,  píše britský Daily Telegraph .
Lékaři uvedli, že v posledních letech zaznamenali mnohem častější rakovinu u lidí mladších 45 let, než se běžně vyskytuje u starších pacientů, včetně rakoviny tlustého střeva.
Mnozí z těchto lidí jsou fit a vypadají zdravě. Vědci jsou zmateni.
Příčina tohoto trendu není jistá, i když většina vědců se shoduje na tom, že roli pravděpodobně hraje několik faktorů.
Profesor Andrew Beggs z Birminghamské univerzity provozuje kliniku pro pacienty s rakovinou, kteří jsou mladší 45 let. Když před 20 lety začínal jako onkochirurg, neměl téměř žádné mladší pacienty, ale nyní ho navštěvují pravidelně.
„Když sem přijdou, jsou šokováni, protože v mnoha případech neměli žádné příznaky, a protože se ve svém věku rakovinou vůbec nezabývají,“ řekl profesor Beggs.
Shivan Sivakumar, další profesor z Birminghamské univerzity, řekl, že mezi mladými lidmi právě teď probíhá epidemie rakoviny. „Příčina je neznámá, ale vidíme více pacientů s rakovinou tlustého střeva.“


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Lékaři bijí na poplach kvůli „záhadné“ epidemii rakoviny se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden