RRTV rozhodla, že ČT porušila zákon. Nezákonné jednání ČT ale pokračuje. Aliance pro rodinu podala stížnost na generálního ředitele ČT.
RSS

RRTV rozhodla, že ČT porušila zákon. Nezákonné jednání ČT ale pokračuje. Aliance pro rodinu podala stížnost na generálního ředitele ČT.
















Share on facebook



Facebook







Share on twitter



Twitter







Share on linkedin



LinkedIn







Share on whatsapp



WhatsApp







Share on telegram



Telegram







Share on email



Email



















  (Praha, 14.7. 2022) Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém 5. zasedání ve dnech 23. a 24. března 2021, přijala usnesení, že ČT ve věci informování o novelizaci zákona o manželství, neinformuje objektivně a vyváženě a tím porušuje zákon. ČT i přes další upozornění své nezákonné jednání hrubě stupňuje, jak dokládá v červnu 2022 odvysílaný pořad 168 hodin . Na základě nekompetence generálního ředitele ČT zajistit naplňování nařízení od RRTV, potažmo zákonných povinností ČT, posílá Aliance pro rodinu stížnost k rukám Rady ČT a žádá o vyvození odpovědnosti. Zmíněný pořad lze stručně shrnout jako angažovanou agitku lobbistů z hnutí Jsme fér. Ústy redaktorek Fridrichové a Černé jsou ve veřejnoprávním médiu používány stejné marketingové termíny zmíněného hnutí jako “manželství pro všechny” (dokonce v názvu pořadu) nebo “nám to neublíží, jim to pomůže” . Podprahově jsou marginalizovány názory věřících lidí, resp. postoj odmítání manželství homosexuálů identifikován pouze s věřícími lidmi, kde obrazový, grafický i hudební podtext dokresluje jeden jediný přípustný názor. Zákonodárci s opačným názorem jsou stavěni do pozice lidí, kteří „nevědí o čem rozhodují“ . Je ovšem otázka, o co vlastně redaktorkám a redaktorům tohoto pořadu jde. Na facebookovém profilu si sami vytkli heslo pořadu 168 hodin: „Publicistický týdeník České televize. Vysíláme bez příkras. Za lepší zítřky!“ (viz příloha stížnosti č. 1 printscreen). Lepší zítřky už tu totiž jednou byly a dodnes se z toho vzpamatováváme. Radu ČT, které směřujeme svou stížnost, žádáme o vyvození odpovědnosti vůči generálnímu řediteli ČT za manažerské pochybení spočívající v neschopnosti nebo neochotě zajistit, aby ČT respektovala zákony a Kodex ČT. Pokud generální ředitel ČT nebude vhodně reflektovat skutečnost, že se ČT podílí, ať vědomě či nevědomě, na kampani za stejnopohlavní manželství, nebo bude dokonce ignorovat rozhodnutí RRTV a příslušných právních předpisy, pak opakovaně neplní svoje povinnosti vyplývající z jeho funkce a nelze očekávat, že bude ČT i nadále brána velkou částí společnosti jako poskytovatel veřejné služby a nezávislé médium. Jako adekvátní reakci na tuto situaci požadujeme z pozice koncesionářů ČT zařazení obdobně časově dotované reportáže v pořadu 168 hodin, která dá adekvátní prostor pro opačné názory.















Příloha: celý text stížnosti zde:   Stížnost_GŘ_168hodin



























Nejčtenější za týden