Budeme bránit každý centimetr členů NATO, vzkazuje Rusku Pentagon
RSS

Budeme bránit každý centimetr členů NATO, vzkazuje Rusku Pentagon


USA budou v případě útoku bránit spojence v NATO, tvrdí Pentagon poté, co ruská raketa vstoupila do polského vzdušného prostoru. (Foto: Flickr)









Spojené státy jsou připraveny plnit závazky vůči NATO a bránit své spojence v případě útoku, uvedla 26. března na tiskovém brífinku mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová.




Šéf Pentagonu: Izrael v Gaze zabil více než 25 tisíc žen a dětí

Její komentář přišel poté, co Andrzej Szejna, náměstek polského ministra zahraničí, uvedl, že NATO údajně zvažuje možnost sestřelení ruských raket, pokud se přiblíží příliš blízko jeho hranic. Takový návrh by podle něj musela schválit ukrajinská strana.



„To, co administrativa opakovaně říká, je, že budeme bránit každý centimetr NATO. Pokud by byl spojenec NATO napaden – to si rozhodně nepřejeme -, ale budeme bránit každý centimetr NATO,“ odpověděl Singh na dotaz ohledně prohlášení polského představitele.




Co to má být? Pentagon prý není schopen bránit USA před invazí mimozemšťanů

Ruská raketa vstoupila do polského vzdušného prostoru během rozsáhlého útoku proti Ukrajině 24. března. Při jiném incidentu 15. listopadu 2022 při ruském hromadném útoku vlétla raketa na polské území a zabila dva civilisty. Polští vyšetřovatelé později dospěli k závěru, že šlo o zbloudilou ukrajinskou protivzdušnou střelu odpálenou k zachycení ruského útoku.



Podle mluvčího Pentagonu je současnou prioritou Washingtonu zajistit, aby „Ukrajina měla na bojišti to, co potřebuje“.




Pentagon: Finanční prostředky pro Ukrajinu dojdou do konce roku

Kyjev se potýká s trvalým nedostatkem munice, země nutně potřebuje granáty a rakety, protože americká pomoc Kyjevu v hodnotě zhruba 60 miliard dolarů zůstává kvůli rozporům v Kongresu zastavena. USA 12. března představily balíček obranné pomoci ve formě zbraní a vybavení pro Ukrajinu v hodnotě 300 milionů dolarů, první od prosince.



Zdroj: kyivindependent.com
Článek Budeme bránit každý centimetr členů NATO, vzkazuje Rusku Pentagon se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden