Chaos v Itálii. Premiér nabídl demisi, prezident odmítl
RSS

Chaos v Itálii. Premiér nabídl demisi, prezident odmítl

Prezident Sergio Mattarella odmítl rezignaci Maria Draghiho na funkci italského premiéra, protože rozvrácená koaliční vláda se ocitla v chaosu. (Foto: Twitter)







Bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi nabídl svou rezignaci poté, co Hnutí 5 hvězd, strana jeho vládní koalice, bojkotovala hlasování o důvěře vládě.



Italský prezident ho nyní požádal, aby vystoupil v parlamentu a získal jasný obraz o politické situaci.



Mario Draghi has resigned! National holiday pic.twitter.com/eBiloMyOwM — RadioGenova (@RadioGenova) July 14, 2022 Draghi, který je premiérem teprve necelých 18 měsíců, již dříve svému kabinetu sdělil, že „většina národní jednoty, která tuto vládu podporovala od jejího vzniku, je pryč“.



Trval na tom, že se zoufale snažil pokračovat na „společné cestě“ a zároveň se snažil „vyhovět potřebám, které mi byly předloženy politickými silami“, ale po dnešním hlasování o důvěře „toto úsilí nestačilo“.



Pan Draghi řekl: „Chci oznámit, že dnes večer podám do rukou prezidenta republiky demisi.“



„Dnešní hlasování v parlamentu je z politického hlediska velmi významnou skutečností. Většina národní jednoty, která tuto vládu podporovala od jejího vzniku, je pryč.



„V těchto dnech bylo z mé strany maximálním závazkem pokračovat na společné cestě a snažit se také vyhovět potřebám, které mi byly politickými silami předneseny.“



Zdroj: express.co.uk
Článek Chaos v Itálii. Premiér nabídl demisi, prezident odmítl se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden