Náčelník generálního štábu brečící, zvracející?
RSS

Náčelník generálního štábu brečící, zvracející?

ZDENĚK LANZ
Od 1. července 2022 se oficiálně stal náčelníkem generálního štábu české armády Karel Řehka. Symbolicky převzal funkci při oslavách Dne ozbrojených sil na pražském Vítkově od svého předchůdce již o den dříve. Cesta k jeho jmenování ale nebyla jednoduchá. Ministryně obrany jednala s prezidentem republiky o obsazení této nejvyšší armádní funkce několikrát. Původně měli každý svého kandidáta a tak jméno Řehka lze považovat za jakýsi kompromis. Výtky k tomu, že generál s jednou hvězdičkou je pro tuto funkci málo vyřešil prezident republiky 22. června, když na návrh vlády povýšil Řehku na generálmajora.
Na tom všem by pořád nebylo nic divného, kdyby ovšem …

„Stydím se, stydím se, stydím se. Je mi smutno, chce se mi brečet, je mi zle, chce se mi zvracet a mám vztek. Taková nuznost, ubohost, nízkost… To se nedá rozdýchat. Uráží mě to jako vojáka a uráží mě to jako občana ČR.“
„Začít vykřikovat o stahování, chybách, okupaci a špatné strategii v době, kdy utržíme ztráty na bojišti, není jen plivnutí do tváře vojáků, které jsme tam poslali. To je podkopávání naší obranyschopnosti a bezpečnosti! Tálibánu říkáme, že je třeba ještě chvíli vydržet a útočit dále a že Češi jsou to správné slabé místo.“ (Zdroj: lidovky.cz ).

Tak reagoval v říjnu 2018 brigádní generál Řehka na kritické vyjádření tehdejšího předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka ohledně působení našich vojáků spolu s NATO v Afghánistánu (viz video DVTV ).
V listopadu 2019 uvedlo tiskové oddělení ministerstva obrany, že náčelník generálního štábu Aleš Opata záležitost osobně s Řehkou projednal. „Kázeňské řízení je tímto uzavřeno. Vzhledem k tomu, že je správní řízení neveřejné, včetně výsledků řízení, nebudeme sdělovat další podrobnosti.“ (Zdroj: týden.cz ).
V zákoně č. 219/1999 Sb. Zákon o ozbrojených silách České republiky se mj. dočteme, že Generální štáb Armády České republiky zabezpečuje velení armádě a že v jeho čele je náčelník Generálního štábu. A ten je podřízen ministrovi.
Karel Řehka je tedy v současné době funkčně nejvyšší voják Armády České republiky. A logicky se nabízí otázka, zda by v této nejvyšší vojenské funkci měl být člověk, který není schopen ovládat své emoce, který reaguje hystericky, kterému se z názoru politika na působení našich vojáků v zahraničí chce brečet a zvracet.
The post Náčelník generálního štábu brečící, zvracející? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden