„Připravujeme se na členství“ – Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují vstoupit do BRICS
RSS

„Připravujeme se na členství“ – Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují vstoupit do BRICS

BRICS je zkratka vytvořená před více než dvaceti lety, která je spojována s pěti hlavními rozvíjejícími se trhy: Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. (Foto: Flickr)







Členové BRICS tvoří více než 40 % světové populace a téměř čtvrtinu světového HDP. Rozšíření skupiny BRICS by se mohlo blížit, neboť se jedná o připojení Saúdské Arábie, Turecka a Egypta ke skupině rozvíjejících se tržních ekonomik.



„Všechny tyto země [Saúdská Arábie, Turecko a Egypt] projevily zájem o vstup do [BRICS] a připravují se podat žádost o členství. Domnívám se, že je to dobrý krok, protože na rozšíření se vždy pohlíží příznivě, rozhodně to posílí globální vliv BRICS,“ řekl prezident Mezinárodního fóra BRICS Purnima Anand ruským novinám Izvestija.



Anand uvedl, že na 14. summitu skupiny, který se konal minulý měsíc v Číně, proběhly rozhovory o rozšíření. Přidání Saúdské Arábie, Turecka a Egypta by mohlo otevřít novou éru globálního rozvoje, protože by posílilo mnohostrannou spolupráci a přichází v době, kdy se USA a jejich západní partneři bouří proti globalizaci.



Čínský prezident Si Ťin-pching v květnu prohlásil, že členové BRICS musí „odmítnout mentalitu studené války a blokovou konfrontaci a společně pracovat na vybudování globálního společenství bezpečnosti pro všechny“.



„Doufám, že se tyto země připojí k BRICS poměrně brzy, protože všichni představitelé základních členů mají zájem na rozšíření. Takže to přijde velmi brzy,“ dodal Anand.



Žádný z vedoucích představitelů BRICS veřejně neodsoudil ruského prezidenta Putina za jeho invazi na Ukrajinu na začátku tohoto roku.



Huang Yanzhong, vedoucí pracovník pro globální zdraví v Radě pro zahraniční vztahy, nedávno řekl televizi Al Jazeera, že BRICS je „jakýmsi diplomatickým protiútokem Číny jak na oživení NATO, tak na posílení indo-pacifických mechanismů, které mají udržet její moc na uzdě“.



Toto prohlášení přichází v době, kdy se má prezident Biden setkat s korunním princem Mohammedem bin Salmanem (MbS) bez přítomnosti saúdského krále Salmana. Správně jsme upozornili, že záměr Saúdské Arábie připojit se k BRICS bude oznámen před setkáním Bidena a MbS.



Budoucí a podle všeho blížící se rozšíření BRICS je dalším důkazem toho, že svět přechází do multipolárního světa, který zpochybní systém globálního obchodu založený na americkém dolaru.



Zdroj: zerohedge.com
Článek „Připravujeme se na členství“ – Saúdská Arábie, Turecko a Egypt plánují vstoupit do BRICS se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden