Svět se připravuje na evropský „soudný den“ 22. července
RSS

Svět se připravuje na evropský „soudný den“ 22. července

Před dvěma týdny jsme při popisu plánované desetidenní odstávky plynovodu Nord Stream 1, který díky Rusku dodává většinu evropského zemního plynu. (Foto: Flickr / ilustrační)







Kvůli údržbě citovali George Saravelose, stratéga DB FX, který uvedl, že pokud se odstávku plynu nepodaří v nadcházejících týdnech vyřešit, povede to k rozšíření energetického přerušení s významnými dopady na hospodářský růst, a samozřejmě mnohem vyšší inflaci, nebo jak říká:



„Kromě obav trhu ze zpomalení globálního růstu v posledních měsících je to, co se v posledních dnech odehrává v Evropě, nový velký negativní šok v oblasti nabídky.“



Jim Reid z DB proto uvedl, že 22. červenec, den, kdy by měl být plyn znovu uveden do provozu, by mohl být nejdůležitějším dnem roku: „zatímco všichni trávíme většinu času na trhu přemýšlením o Fedu a recesi, mám podezření, že to, co se stane s ruským plynem ve druhém pololetí, je potenciálně ještě větší příběh. Samozřejmě, že do 22. července by se mohly najít součástky a dodávky by se mohly začít normalizovat. Každý, kdo vám řekne, že ví, co se zde stane, hádá, ale minimálně by to měl být obrovský středobod zájmu všech na trzích.“



Rychle se přesuneme k dnešnímu dni, kdy den po začátku plánovaného desetidenního období odstávky, které již poslalo toky potrubím NS 1 v podstatě na nulu…







… a trh se nyní soustředí na nejhorší možný scénář: co se stane, pokud Rusko 22. července, tedy v den, který nyní dokonce agentura Bloomberg označila za „scénář soudného dne“ pro Evropu, odpojí veškerý plyn.



Zde je ukázka toho, co Wall Street očekává, že se stane: Propad evropských akcií o 20 %. Rozšíření úvěrových rozpětí na rizikové úvěry nad úroveň krize roku 2020. Euro klesne na pouhých 90 centů, než druhou největší ekonomiku světa postihne plnohodnotná recese.



A všechnu tuto moc má Putin v hrsti, skoro jako by už v únoru přesně věděl, jak velký vliv má, zatímco Evropa byla – jako vždy – naprosto bezradná.



A tak aby pomohli mozkově mrtvým byrokratům Evropy, kde energetickou politiku diktoval malicherný skandinávský puberťák a banda německých „zelených“ , snažili se stratégové napříč Wall Streetem napsat čísla na scénář, který by byl v normálních časech nemyslitelný. Samozřejmě s tím, že existuje tolik proměnných, jako je délka případného zastavení dodávek, rozsah omezení dodávek a to, jak daleko by země zašly při přídělech energie, že předpověď každého z nich je přinejlepším odhadem. I tak jsou ale scénáře katastrofické.







„Velkou neznámou je, jak se šok, který začne v Německu, Polsku a dalších středoevropských zemích, projeví ve zbytku Evropy a světa,“ řekl Joachim Klement, vedoucí oddělení strategie společnosti Liberum Capital. „Za ruský plyn prostě není k dispozici žádná náhrada.“



V analýze z tohoto týdne (dostupné pro předplatitele) ekonomové UBS podrobně popsali, co se podle nich stane, pokud Rusko zastaví dodávky plynu do Evropy: Zisky podniků se sníží o více než 15 %. Výprodej na trhu by přesáhl 20 % v indexu Stoxx 600 a euro by kleslo na 90 centů. Spěch za bezpečnými aktivy by vyhnal výnosy německých dluhopisů na 0 %, napsali.



„Zdůrazňujeme, že tyto projekce je třeba považovat za hrubé aproximace a v žádném případě ne za horší scénář,“ napsal Arend Kapteyn, hlavní ekonom UBS. „Můžeme si snadno představit ekonomické poruchy, které povedou k negativnějším výsledkům růstu.“



Pro jistotu lze říci, že trhy již některé škody oceňují, počínaje eurem, které se dnes obchodovalo na čerstvém dvacetiletém minimu a krátce se dotklo parity s dolarem, což se mu nepodařilo od roku 2002.







Německé akcie mezitím od června ztratily 11 %. Největším poškozeným je německý plynárenský gigant Uniper SE, jehož akcie se letos propadly o 80 %, protože usiluje o vládní záchranu.



Pro jistotu dodejme, že i když francouzští a němečtí představitelé varují obyvatelstvo, aby se „připravilo na úplné přerušení dodávek ruského plynu“ , mnoho investorů stále věří, že existuje důvod věřit, že Rusko dodávky plynu opět obnoví, až 21. července skončí údržba plynovodu Nord Stream 1. Jak však upozorňuje banka UBS, pokud evropské země zahájí dobrovolné příděly plynu, aby doplnily zásoby, bude to mít vážný dopad na hospodářský růst.



„Evropa se v současné době ocitá v začarovaném kruhu,“ uvedl Charles-Henry Monchau, investiční ředitel banky Banque Syz. Vyšší ceny energií poškozují evropskou ekonomiku a snižují kurz eura. Slabší euro zase ještě více zdražuje dovoz energií, dodal.



Další obavou je, že ECB nebude schopna příliš pomoci ekonomice – která se chystá sklouznout do recese – s inflací, která již dosahuje desetiletých maxim, řekl Prashant Agarwal, portfolio manažer ve společnosti Pictet Asset Management.



„Nejsem si jistý, zda nástroje centrální banky v tomto scénáři fungují,“ řekl. „V minulosti měly prostor k řešení situace, protože inflace byla nízká.“



S laskavým svolením agentury Bloomberg přinášíme přehled dalších názorů stratégů:



BNP Paribas SA



Úplné přerušení dodávek plynu by vedlo k poklesu indexu Euro Stoxx 50 na 2 800, což by znamenalo zhruba 20% propad oproti současným úrovním, napsali stratégové Sam Lynton-Brown a Camille de Courcel.



Doporučují zajištění, jako jsou kvalitní společnosti a nákup opcí skloněných k evropskému akciovému indexu. Pod tlakem budou automobilový, průmyslový a chemický průmysl, napsali.



Nomura International Plc



Měnový stratég Jordan Rochester nabádá klienty k shortování společné měny již od dubna. Pokud Nord Stream 1 neobnoví provoz, může euro během zimy klesnout až na 90 centů, napsal.



„Domníváme se, že se Evropě nemusí podařit vytvořit dostatečné zásobníky plynu na zimu, což může vést k přídělu energie,“ uvedl. „Jestli tohle není ekonomická krize, tak co je?“



JPMorgan Chase & Co.



Podle stratégů v čele s Matthewem Baileym by pohyby ve spreadech evropských podnikových dluhopisů byly větší než první vlna pandemie Covid v roce 2020, pokud Rusko zastaví dodávky plynu.



Napsali, že spready dluhopisů s vysokým ratingem mohou vzrůst až na 325 bazických bodů. U dluhopisů s ratingem junk by se rozpětí mohlo rozšířit až na 1 000 bazických bodů.



Goldman Sachs Group Inc.



Euro již odráží mnoho negativních faktorů, ale měna by mohla klesnout o dalších 5 %, pokud trhy započítají úplné zastavení Nord Stream 1, uvedli stratégové včetně Christiana Muellera-Glissmanna. Doporučují defenzivní alokaci s převahou hotovosti a komodit.



Bank of America Corp.



Bývalý měděný býk Bank of America minulý týden rovněž snížil své prognózy a varoval, že v nejhorším případě, kdy by v Evropě došlo k rozsáhlému nedostatku plynu, by ceny mohly klesnout až na 4 500 USD za tunu. Měď se v úterý propadla o 2 % na 7 429 USD.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Svět se připravuje na evropský „soudný den“ 22. července se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden