Ambicióznější než německá vláda: Město Augsburg postupně odstavuje plynárenskou síť
RSS

Ambicióznější než německá vláda: Město Augsburg postupně odstavuje plynárenskou síť


Velmi ambiciózní německá vláda – přesně podle plánů Green Dealu EU – prosazuje ukončení dodávek plynu a přechod na jiné zdroje vytápění nejpozději do roku 2045.
Mnoho Němců má tedy ještě čas – a pokud si ještě nyní zakoupí plynový kotel, mohou jej nějakou dobu používat. Problém však je, že se to netýká zdaleka všech Němců, neboť například město Augsburg přišlo s mnohem ambicióznějším plánem, který počítá z odstavením plynárenské sítě již v roce 2035.
Pokud si tak nyní ve městě někdo koupil nový plynový kotel, za 11 let bude nucen jej odstavit, i kdyby byl stále plně provozuschopný. Ovšem poté, co tento ambiciózní plán vyšel najevo, začala se k němu přidávat i další města, která se nyní hodlají vzdát dodávek plynu ještě dřív než k datu, které stanovila vláda, tedy za 21 let.
Ministerstvo hospodářství pod vedením ministra Zelených Roberta Habecka nedávno oznámilo, že plynárenská síť v Německu bude v příštích letech demontována a infrastruktura bude zničena do roku 2045 v boji proti změně klimatu.
Ale v Bavorsku mají zjevně vyšší ambice. Například v Augsburgu má být plynárenská síť odstavena již v roce 2035, tedy o 10 let dříve, než vláda semaforu plánuje.
Od roku 2008 je třetí největší město Bavorska držitelem titulu „Místo rozmanitosti“ (tzn. multikulturně obohacované).
A od roku 2020 mu poprvé v jeho dlouhé historii, která sahá až k Římanům, vládne žena, protože primátorkou přibližně 301 000 obyvatel se stala Eva Weberová – samozřejmě CDU.
Ale rozmanitost se zde nepožaduje, pokud jde o vytápění. Starostka sice patří k CDU, ale město se chová zeleněji než Zelení.
V posledních letech například město již začalo plánovat dálkové vytápění, které by také mělo být klimaticky neutrálním, což se potenciálně týká asi 200 zákazníků, kterými jsou především společnosti zabývající se správou nemovitostí, včetně velkých bytových družstev.
„Handelsblatt“  a „Bild“, píší, že  hlavní zákazníci augsburských komunálních služeb již byli informováni, že dodávky zemního plynu budou ukončeny za deset let.  To by bylo o 10 let dříve, než plánovalo zelené federální ministerstvo hospodářství.
Ulrich Längle, obchodní ředitel komunálních služeb, v rozhovoru pro deník Handelsblatt vysvětluje, že 80 procent zákazníků oznámení přijalo dobře. Zároveň však přiznává, že někteří zákazníci nejsou z přehnaných „zelených“ ambicí města příliš nadšeni.
Odstavení plynárenské sítě by se dotklo především těch, kteří se v důvěře v politiku spoléhali na to , že budou moci topit plynem minimálně do roku 2045 , a proto si – pravděpodobně i z nákladových důvodů a aby se vyhnuli úplným přestavbám – instalovali nový plynový topný systém teprve před několika měsíci nebo lety.
Čemu přesně budou miliony občanů čelit, je stále nejasné. Sdružení komunálních služeb VKU v rozhovoru vysvětluje, že „řada rámcových podmínek je stále otevřená, a konečná rozhodnutí jsou proto obtížná pro všechny provozovatele sítí.“
Sdružení také předpokládá, že další vývoj se bude lišit „od města k městu, od plynárenské sítě k plynárenské síti a od řetězce k řetězci.“ Další obce však v současné době zvažují rozšíření svých sítí dálkového vytápění a uzavření plynárenských sítí.
Pro mnoho občanů to znamená, že  odstavení plynového vytápění by mohlo být na pořadu dne ještě před rokem 2045 .
Mluvčí společnosti Eon Group například vysvětlil: „Stejně jako mnoho dalších síťových operátorů systematicky kontrolujeme, které části linkové infrastruktury již nebudou v budoucnu potřeba.“
Ukazuje se také, že takzvané „demokratické“ strany se téměř neliší. Bez ohledu na to, zda se jedná o SPD, FDP, CDU nebo CSU, program Zelených je všude bezvýhradně podporován.  
Mezi těmito stranami již de facto není žádný zásadní rozdíl, což je ovšem problém všech takzvaných „liberálně demokratických“ stran v celé Evropě. I když je jejich rétorika různá, v zásadních otázkách se vždy shodnou.
Hlavní je podpořit vše, co přichází z Bruselu…



Nejčtenější za týden