Německo: Bundestag schválil konečnou verzi genderového zákona, děti od 14 let mohou měnit pohlaví bez souhlasu rodičů
RSS

Německo: Bundestag schválil konečnou verzi genderového zákona, děti od 14 let mohou měnit pohlaví bez souhlasu rodičů


V Německu již jistá verze genderových zákonů existovala, postupně se však přepracovávala a nyní vzešla jejich poslední – zcela dekadentní – podoba. Paradox je, že některé jiné země se po skandálních zjištěních o celosvětovém působení trans lobby na děti od těchto zákonů odvrací.
Jde však zpravidla o země, kde se změnily vlády na konzervativnější – a ty pak změnily zákony přijaté levicovými liberály.
V kostce jde o to, že každý jedinec od 14 let věku se může prohlásit za jiné pohlaví, což může 1x ročně měnit (nezletilci častěji). U dětí od 5 do 14 let musí se změnou pohlaví souhlasit rodiče.
Ke změně pohlaví nepotřebujete vůbec nic – operaci, hormonální terapii ani potvrzení psychologa. Stačí jen zajít na matriku a tam si nahlásit jiné pohlaví.
Okolí každého, kdo si jen na základě prostého prohlášení změní pohlaví, musí tuto změnu akceptovat a podle toho i dotyčnou osobu oslovovat, jinak hrozí žaloba za nenávistné projevy (transfobie).
Brzy nejspíš zaznamenáme zvýšený výskyt mužů v ženských sportech v Německu, ale i vězňů – mužů v ženských věznicích. To je obvyklá reakce na přijetí tohoto zákona prakticky ve všech zemích, kde v této podobě platí.
Nicméně Německo už nyní do jisté míry podobné praktiky akceptovalo.
Spolkový sněm  v pátek schválil zákon o sebeurčení. Semaforová koalice tak dává transgender lidem možnost snadněji změnit své pohlaví a křestní jméno. Usnadňuje také přístup k lékům a lékařským postupům.
Návrh zákona navíc obsahuje  široký zákaz zveřejňování informací o trans lidech třetím stranám . V přijatém znění se to týká i rodinných příslušníků, pokud jednají s úmyslem způsobit škodu.
V podstatě se tak nesmí nic dozvědět ani rodiče dítěte od 14 let věku, aby mu náhodou změnu pohlaví nerozmluvili.
Kromě poslanců vládní koalice hlasovala pro zákon také frakce Levicové strany. Celkem 374 poslanců hlasovalo pro návrh zákona a 251 bylo proti. Patří mezi ně poslanecký klub AfD, poslanecký klub CDU/CSU a poslanecký klub BSW. Jedenáct poslanců se zdrželo hlasování.
„Dnešním zákonem děláme první velký krok směrem k sebeurčující společnosti,“ řekl transgenderový poslanec za Zelené Nyke Slawik v Bundestagu. Poté poděkoval všem, kteří zákon umožnili.
Podobná slova našel i queer komisař spolkové vlády Sven Lehmann (Zelení). „Desítky let trvající ponižování ze strany transsexuálního zákona je nyní u konce,“ prohlásil.
Ze strany opozice se snesla vlna kritiky. Poslankyně CDU Mareike Wulfová kritizovala nedostatek opatření na ochranu mládeže. Nechat si v budoucnu bezdůvodně změnit jméno na úřadě je příliš snadné.
Po projevu Sarah Wagenknechtové nastal mezi poslanci rozruch: „Pohlaví se mění z biologického faktu na otázku stavu mysli,“ řekla levicová rebelka.
Místopředsedkyně Spolkového sněmu Petra Pauová (Levicová strana) musela po jejím projevu napomenout poslance, aby zachovali klid.
„Ale muž se nestane ženou, když si nasadí paruku a oblékne si šaty s hlubokým výstřihem,“ řekl poslanec AfD Martin Reichert. Ani žena se nemůže stát mužem. To jsou všechno ideologické nesmysly.“ Proto jeho skupina tento „nesmyslný zákon“ odmítá.
Jeho stranická kolegyně Beatrix von Storch (AfD) v prozatímní poznámce poukázala na možnost po roce opět změnit pohlaví. V případě nezletilých osob je lhůta kratší.
Politička to považuje za potvrzení toho, že semaforové skupiny si také uvědomují nestálou povahu dětského vnímání sebe sama. Právní předpisy musí lépe chránit mladé lidi před unáhlenými rozhodnutími.
Zákon o sebeurčení vstoupí v platnost ve dvou fázích. Již od 1. srpna 2024 je možné podávat žádosti o změnu pohlaví na příslušných úřadech. Tříměsíční lhůta pro změnu zápisu tak může být splněna do 1. listopadu 2024. Poté nahrazuje zákon o transsexualitě z roku 1980.
Titulní obrázek: Dva tranďáci z řad zelených poslanců Bundestagu nadšeně tleskají přijetí zákona.



Nejčtenější za týden