Unikl krizový plán Bruselu na řešení energetické krize
RSS

Unikl krizový plán Bruselu na řešení energetické krize

Evropská komise připravuje návrhy řešení, jak se vyhnout energetické krizi v zimním období. Brusel očekává, že Rusko dále sníží dodávky plynu. Chce proto zabránit vzniku krizové situace. (Foto: Flickr)







Plán s konkrétními opatřeními má Brusel předložit již příští týden, píše britský ekonomický list The Financial Times. Mezi konkrétní řešení podle listu patří doporučení vytápět veřejné budovy na 19 stupňů Celsia nebo klimatizovat na 25 stupňů Celsia.



Státy rovněž zahájí kampaně vyzývající k šetření energií. Více se má investovat také do obnovitelných zdrojů energie.



Podniky budou před zimou motivovány ke snížení spotřeby plynu. Plán, s nímž se noviny seznámily, se nazývá „plán na snížení poptávky po plynu“ . Evropská komise se k tomu odmítla vyjádřit. Dále se v něm uvádí, že v případě nedostatku plynu budou omezena některá energeticky náročná průmyslová odvětví.



Dalším bodem je, že země by neměly předčasně uzavírat jaderné elektrárny. Uhelné elektrárny mají být rovněž vyňaty z emisních kvót, které musí země dodržovat.



Pokud se nyní začne pracovat na omezení spotřeby plynu, bude možné do zimy ušetřit až třetinu spotřeby, vyzývá Evropská komise, píše se v plánu podle listu Financial Tims.



„Plán neobsahuje žádná velká opatření, ale myslím, že by mohl fungovat v jakékoli zemi,“ cituje list nejmenovaného diplomata EU.



Zdroj: ft.com
Článek Unikl krizový plán Bruselu na řešení energetické krize se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden