Zlověstná věta
RSS

Zlověstná věta



LUBOMÍR VYLÍČIL
Česká televize se včera zeptala bývalého velvyslance ČR v Rusku a v USA, Petra Koláře, na návštěvu našeho pana premiéra v Bílém domě. A tato šedá eminence současné politiky ČR nijak neskrývala uspokojení nad dílem, k němuž, přinejmenším, výrazně přispěla: „V oblasti východní Evropy můžeme plnit roli, kterou Američané těžko mohou suplovat někým lepším, než jsme my. A my ji asi plníme,” prohlásil Kolář s netajenou hrdostí.
A pak  přišla  věta, ze které zamrazilo: „To, jak se politika a zpravodajské služby dokáží poměrně efektivně podporovat – v případě České republiky – určitě stojí za zaznamenání. Myslím, že toho si naši partneři a spojenci určitě všímají.” A bylo šídlo z pytle venku. Vzorová, pro západní svět ukázková podpora politiky a tajných služeb… To nezní příliš sluníčkově, hodnotově, a také demokracii, tedy vládu lidu, bychom v tom hledali jen těžko. Co nám vlastně chtěl pan exdiplomat říct? Co měl na mysli?
Možná si ještě vzpomenete na akci Vrbětice. Ne na ten výbuch, ale na nezapomenutelnou Babišovu  tiskovku  o pár let později. Na potícího se Hamáčka s Babišem, kteří s výrazem unesených rukojmí s pistolí u hlavy deklamovali text, že za výbuchem vrbětického skladu stojí Rusko a pikle jeho agentů a že o tom právě obdrželi nezvratné důkazy. Které ovšem jaksi předložit nemohou, neb jsou od tajné služby a tudíž neveřejné….
Oni tehdy v podstatě tu pistoli u hlavy měli. Jak později vyšlo najevo, totožné informace o „ruských agentech, co vyhodili do luftu Vrbětice” dostaly i média a hrozilo, že je na druhý den zveřejní. S patřičným dopadem na tehdejší vládu. Takže se muselo, na poslední chvíli a v časové tísni, konat. Ale proč vlastně?
Akcí Vrbětice se odstřelily rovnou dvě nepříjemnosti naráz. Obě související s Ruskem. Tou větší z nich bylo zařazení Rosatomu do tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Česku. Tou menší pak chystaná, a o tři dny předem  ohlášená , cesta Jana Hamáčka, který tehdy dočasně vedl resorty ministerstva vnitra i  zahraničních věcí, do Ruska. Hodlal tam jednat o případných dodávkách vakcíny Sputnik. Bylo to v dubnu 2021, za Covidu. Po „vrbětické” tiskovce však z obojího rázem sešlo. Bylo jak po hrozbě (levné a kvalitní) výstavby dalších jaderných bloků, tak i po průniku „nežádoucí”, východní vakcíny na americký dvorek.
Souvislost akce s Babišovou  návštěvou  v USA, o tři roky dříve, je do očí bijící. V doprovodu šéfa BIS Koudelky tehdy navštívil i centrálu CIA v Langley, kde jednali se samotnou šéfkou organizace, Ginou Haspelovou,. Babiš byl na místě pravděpodobně poučen, Koudelka dostal další příkazy (a medaili), dopřesnily se komunikační kanály a nastínily hrubé obrysy, jakým směrem se má ta „…vzorová, pro západní svět ukázková podpora politiky a tajných služeb…” ubírat. Blížil se čas plánovaného, západního úderu na Rusa. Ukrajinskýma rukama, za využití všech zdrojů EU a USA. Po této instruktáži  následovala návštěva Bílého domu a další folklorní akce. No a o tři roky později přišel signál. Začal nemilosrdný hon na Rusy a usilovné mediální bičování nenávisti ke všemu východnímu. Do roka, v únoru 2022, se ukázalo, k čemu byla ta „palebná příprava” nutná.
Další pěkná ukázka oné „vzorové, pro západní svět ukázkové podpory politiky a tajných služeb” proběhla nedávno.. Počátkem dubna vláda hrdě oznámila, že se našim čackým kontášům z BIS podařilo  rozkrýt  „proruskou, vlivovou síť”, soustředěnou kolem (prakticky neznámého) webu Voice of Europe. Východní zlosynové tu prý jeho prostřednictvím  šířili proruské narrativy, a co hůř, prý dokonce platili za rozhovory některým politikům!
Zajímavé bylo, že z našich veřejně známých osobností, byli v té souvislosti jmenováni pouze politici bývalí, jako třeba expresident Václav Klaus, anebo činitelé, kteří jsou ve svých stranách (již) prakticky bez vlivu, jako například exministr zahraničí Cyril Svoboda. Akce totiž zcela zjevně mířila jinam. Do zahraničí. Skutečným cílem byl německý poslanec za AfD a hlavně – kandidát AfD do Europarlamentu, Petr Bystroň. Proto také informaci o Petru Bystroňovi a serveru Voice of Europe přinesl, hned zatepla, prakticky současně s vyjádřením našich „Bisáků” i německý týdeník Der Speigel. Časopis, který, pro zajímavost, dostává peníze od nadace Billa a Melindy Gatesových. Například v roce 2021 to  bylo  2 900 00,- dolarů…
Jde o dávno známou hru tajných služeb. V nějaké, libovolné zemi „B” je tajnou službou nalezeno jakési, těžko ověřitelné kompro na politika země „A”. Noviny země „B” to s halasem vypustí do světa. Média cílové země „A” se do špíny radostně vrhají s tím, že přece všechny noviny v „B” píšou… Následně se to odrazí ve zprávách v okolních zemích, aby se vlna dehonestace zesílena vrátila. Protože přece už všude píšou…. Tak se to dá pinkat dost dlouho a špína na cílovou osobu může zůstávat v médiích po týdny.
K podobnému účelu měla asi sloužit i „česká” akce Voice of Europe. Protože sílící AfD dělá vrásky jak vedení současnému EU, tak i nadřízenému, zaoceánskému páníčkovi. Podle  údajů  z počátku roku totiž zaznamenává „populistická a protiunijní” partaj neuvěřitelný nápor nových členů. Jako prakticky jediná z politických stran Německa. Od konce roku 2022 došlo k nárůstu členské základny o pěkných 37 %. Za rok a něco! No a na východě Německa, v oblastech, kde má část obyvatelstva ještě předchozí totalitu v živé paměti, atakují předvolební preference AfD 40%! No a tak šéfíci zpoza oceánu rozjeli akci Voice of Europe. V Česku, protože: „V oblasti východní Evropy můžeme plnit roli, kterou Američané těžko mohou suplovat někým lepším, než jsme my.” Jak včera řekl bývalý velvyslanec ČR v Rusku a v USA, Petr Kolář.
Tak si to shrňme. Když byl v březnu 2019 v USA Babiš, měl sebou jen jednoho Koudelku. A co z toho vzešlo? Oficiální nenávist k Rusku, cenzura jiných názorů a uvrtání všech našich zdrojů a celé naší politiky do protiruské války. A dnes má Fiala, na návštěvě USA, sebou hned tři ředitele tajných služeb….

The post Zlověstná věta first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden