Tchaj-wan vzkazuje Číně: Máme něco jako jadernou zbraň
RSS

Tchaj-wan vzkazuje Číně: Máme něco jako jadernou zbraň

GORDON G. CHANG


21. června 2022 čínský deník  People’s Daily   informoval , že se Spojené státy americké a Tchaj-wan chystají zúčastnit každoroční mezinárodní konference „Rozhovory v Monterey“. Nejvlivnější čínské periodikum očekává, že USA Tchaj-wanu nabídnou ke koupi 20 různých zbraňových systémů, „s důrazem na budování ‚asymetrických schopností‘.“





Tchaj-wan, který Čínská lidová republika označuje jako svou 34. provincii, již asymetrické schopnosti má a jedna z nich by mohla být stejně účinná jako jaderná zbraň.
Peking tvrdí, že Tchaj-wan se útoku nemůže bránit. Deník  People’s Daily  vydávaný Komunistickou stranou Číny napsal: „Vojenský expert Sung Čung-pching řekl, že je nemožné, aby si Tchaj-wan vytvořil ‚asymetrické schopnosti‘ bez ohledu na to, jaké zbraně od USA nakoupí, protože rozdíl mezi vojenskými kapacitami obou stran je ‚příliš velký.‘
Tchaj-wan si podle deníku  People’s Daily  „maluje vzdušné zámky“, pokud si myslí, že dokáže Čínskou lidovou osvobozeneckou armádu (ČLOA) zadržet. Proč? „Asymetrické zbraně budou Tchaj-wanu k ničemu, když budou čelit absolutní převaze ČLOA.“
Zpráva deníku  People’s Daily  následovala po neobvyklé slovní přestřelce mezi tchajwanským zákonodárcem a čínským představitelem. „Tchaj-wan by Čínu samozřejmě nikdy nenapadl,“  řekl  12. června 2022 během on-line konference Jou S‘-kchun, předseda tchajwanského zákonodárného sboru –  Legislativního dvora . „Tchaj-wan by také nikdy bez důvodu nezaútočil na Peking ani na přehradu  Tři soutěsky .“
Jou S‘-kchun varoval: „Než Čína zaútočí na Tchaj-wan, musí dobře zvážit stávající schopnost Tchaj-wanu zasáhnout Peking. Čína by si to měla dvakrát rozmyslet,“ řekl.
Čínský Úřad pro záležitosti Tchaj-wanu prostřednictvím svého mluvčího Ma Siao-kuanga odpověděl básnickým přirovnáním: „Pokud se odváží udeřit vejcem do kamene, tak to jen urychlí jejich zánik.“
Přinejmenším jedno tchajwanské „vejce“ však dokáže zabít desítky milionů Číňanů, možná i více.
Dosah tchajwanské řízené střely Jün Feng (čínská transkripce  Yun Feng ) nebyl nikdy veřejně potvrzen, ale  analytici se domnívají , že činí přibližně 2 000 kilometrů, což je dostatečné k zasažení čínského hlavního města i  přehrady Tři soutěsky , největší protipovodňové stavby na světě.
Čínská přehrada vytváří na řece Jang-c‘-ťiang nádrž o objemu 39,3 miliardy metrů krychlových (39,3 km 3 ) vody a v oblasti ohrožené při protržení její  hráze  žije asi 400 milionů lidí. Kolapsem této stavby – například v důsledku raketového úderu – je tedy ohroženo téměř 30 % obyvatel Číny. To znamená, že Tchaj-wan disponuje konvenční zbraní, která by měla podobný dopad jako jaderná zbraň.
Pokud jde o odstrašení, tak hodně záleží na množství. „Z hlediska celkového počtu bojových letounů a válečných lodí má nyní Čína nad Tchaj-wanem výraznou převahu,“ uvedl pro  Gatestone  Richard Fisher z think tanku  International Assessment and Strategy Center . „Čínská lidová osvobozenecká armáda (ČLOA) může k přepravě většiny svých invazních a okupačních sil na Tchaj-wan povolat tisíce civilních lodí a asi 4 000 dopravních letadel Boeing a Airbus.“
Tchaj-wan proto k odstrašení Číny potřebuje tisíce, možná desetitisíce, raket. Výrobní kapacita řízené střely Jün Feng na Tchaj-wanu nebyla nikdy veřejně potvrzena, ale je jasné, že ostrovní republika jich ještě stále nemá dostatečný počet.
Spojené státy měly Tchaj-wan aktivně podporovat ve vývoji raket již před dvěma desetiletími, ale nečinily tak. Obamova administrativa se dokonce „snažila Tchaj-wan od pořízení takových raket aktivně odrazovat,“  řekl  Richard Fisher 21. června 2022 v rozhlasovém pořadu Johna Batchelora „CBS Eye on World“.
Nyní musí Spojené státy pomoci Tchaj-wanu zvýšit rychlost a dolet jeho raket a samozřejmě zvýšit jejich počet.
Kromě toho musí Tchaj-wan zajistit, aby Čína nedokázala zničit jeho řízené střely Jün Feng již při prvním útoku na Tchaj-wan. Některé tchajwanské rakety jsou umístěny na zranitelných pevných odpalovacích zařízeních, ale většina z nich je instalována na mobilních odpalovacích zařízeních, řekl  Gatestonu  Richard Fisher.
21. června 2022 narušilo 29 čínských vojenských letadel, včetně  šesti strategických bombardérů H-6 schopných nést jaderné zbraně , tchajwanskou identifikační zónu protivzdušné obrany, což bylo v červnu roku 2022 již deváté narušení této zóny. [1] „Nejnovější rozsáhlé cvičení ČLOA ukazuje, že vojenská hrozba autoritářské Číny je vážnější než kdy jindy,“  tweetoval  ministr zahraničí Tchaj-wanu Joseph Wu na oficiálním twitterovém účtu ministerstva zahraničí.
Čínská letadla letěla v mezinárodním vzdušném prostoru, ale let z 21. června 2022 je přesto považován za nepřátelský. Tyto provokace ve vzdušném prostoru se v posledních měsících neustále opakují a jsou s nimi spojeny i mnohem závažnější provokace. 5. února 2022 přeletělo jedno z čínských letadel  přímo nad  jedním z odlehlých tchajwanských ostrovů a hrubě tak narušilo výsostný vzdušný prostor Tchaj-wanu.
„Tato zastrašovací kampaň je stále rozsáhlejší a odvážnější,“ řekl  Gatestonu  Richard Fisher ještě před narušením z 21. června.
Až dosud se Spojené státy snažily v Tchajwanském průlivu Čínu příliš nedráždit. Tato americká politika čínské invazi skutečně zabránila, ale odehrávala se v celkově příznivém období a toto příznivé období již zjevně pominulo.
Čínský režim se momentálně tváří, jako by skutečně chtěl rozpoutat válku.  Ostré výroky  čínského ministra obrany generála Wej Feng-che, které pronesl v červnu 2022 v Singapuru v rámci dialogu Šangri-La, jsou jasným varováním, že Čína má nepřátelské úmysly.
V Číně jsou cíle a Tchaj-wan má rakety. A ty budou fungovat jako odstrašení, pokud dá Tchaj-wan jasně najevo, že je v rámci obrany své suverenity připraven připravit o život stovky milionů Číňanů.
V Evropě udržela podobná varování mír po celou studenou válku, přestože měl Sovětský svaz nad západoevropskými státy v konvenčních zbraních drtivou převahu.
Tchajwanští politici se celá desetiletí zdráhali mluvit o schopnosti svého ostrova zabíjet pevninské Číňany ve velkém. Nyní si zjevně myslí, že musí mluvit nahlas a důrazně. Vyhrožování způsobením masových obětí je možná tou poslední pákou, kterou Tchaj-wan má k udržení míru ve východní Asii.
Ano, ke skutečné válce jsme už tak blízko.


 
Gordon G. Chang,  překlad původního textu:  Taiwan’s Message for China: We Have a Nuke-Like Weapon,  překlad: Libor Popovský, Helena Kolínská


 
—————————-
Poznámka překladatele
[1]  Identifikační pásmo protivzdušné obrany  (anglicky Air Defence Identification Zone, ADIZ) je pásmo kolem hranic ve kterém je omezen provoz a které slouží potřebám protivzdušné obrany státu.




The post Tchaj-wan vzkazuje Číně: Máme něco jako jadernou zbraň first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden