Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
RSS

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál


ONDŘEJ HORECKÝ

Konference s názvem Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastali belgický i britský premiér.



Akce v centru Claridge, jíž se zúčastnily nebo ještě mají zúčastnit osobnosti jako Suella Bravermanová, bývalá britská ministryně vnitra, architekt Brexitu Nigel Farage, maďarský předseda vlády Viktor Orbán, bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki nebo německý kardinál Gerhard Ludwig Müller, je vrcholným setkáním evropských konzervativců.
Krátce po začátku konference 16. dubna přijela na místo policie, která zatarasila vchod a přikázala stovkám účastníkům opustit do 15 minut prostory. Nakonec se však policisté s organizátory dohodli, že proslovy mohou pokračovat, ale nikdo nový nesmí dovnitř. Příkaz přišel od starosty bruselského obvodu Saint-Josse-ten-Noode.
„Vydal jsem příkaz starosty zakázat akci „Konference národního konzervatismu“, abych zaručil veřejnou bezpečnost. V Etterbeeku, Bruselu a Saint-Josse není krajní pravice vítána,“ napsal Emir Kir.
Mainstreamová média konferenci NATCON označují za „krajně pravicovou“, zatímco organizátoři mluví o setkání „konzervativních“ či „pravicových“ intelektuálů, politiků a publicistů. Diskutovaná témata zahrnují nelegální migraci, transgenderismus, klimatickou agendu, zachování národní a kulturní identity, podporu rodinných hodnot apod.
Claridge je již třetím prostorem, kam se musela konference narychlo stěhovat. Původní místo Concert Noble zrušilo smlouvu v pátek večer po naléhání od kanceláře primátora města Philippa Closea.
„Prostory uvedly (jako důvod zrušení) strach o bezpečnost po výhrůžkách protidemokratických ,Antifa‘ organizací,“ uvedli tehdy pořadatelé.
Náhradní lokalita v hotelu Sofitel v obvodu Etterbeek byla také odvolána, tentokrát po nátlaku tamního starosty Vincenta De Wolfa. V případě centra Claridge bylo majiteli údajně vyhrožováno, že „pokud to nezavře, ostřihnou ho od elektřiny“, uvedl podle serveru Politico Frank Furedi z pravicového think tanku MCC, který akcí spolupořádá.
Finální místo konference přitom po zkušenostech organizátoři do poslední chvíle tajili. Na poslední chvíli zrušila své služby i dojednaná cateringová společnost, kterou pořadatelé museli rychle nahradit jinou, protože každý, kdo by opustil prostory, by se dovnitř už vrátil nemohl.
Britská politička Suella Bravermanová, která byla jednou z prvních řečnic, se následně po svém projevu vyjádřila pro televizi Sky News, že ze strany bruselských úřadů jde o „pokus o umlčení“.
„Vloni si tu primátor Bruselu šťastně hostil primátora íránského Teheránu, tady v Bruselu, a přesto se zdá, že ho velmi pohoršují demokraticky zvolení politici, lidé z celého kontinentu, kteří hovoří za miliony lidí o otázkách jako zabezpečení hranic,“ uvedla bývalá ministryně vnitra.
Jednání Bruselu odsoudil na sociální síti X i belgický premiér Alexander de Croo: „To, co se dnes stalo v Claridge, je nepřijatelné. Obecní autonomie je základním kamenem naší demokracie, ale nikdy nemůže přehlasovat belgickou ústavu zaručující svobodu slova a pokojné shromažďování od roku 1830. Zákaz politických schůzí je protiústavní. Tečka.“
Mluvčí britského premiéra Rishi Sunaka označil rozhodnutí bruselských starostů za „mimořádně znepokojivé“. Maďarský premiér Orbán, který zde má promluvit, se k úternímu policejnímu zásahu vyjádřil se slovy: „Naposled se mě snažili umlčet policií, když ji na mě poslali komunisté v 88. roce. Tehdy jsme se nevzdali a nevzdáme se ani tentokrát!“
Mimořádné zasedání nejvyššího správního soudu Conseil d’État v Bruselu rozhodlo v úterý v noci, že akce může pokračovat bez narušení i druhý den. Podle soudu neexistuje dostatečná hrozba násilí, která by zrušení akce ospravedlnila, tak jak tvrdilo město. „Ohrožení veřejného pořádku je odvozeno čistě z reakcí, které by jeho organizace mohla vyvolat mezi odpůrci,“  uvedl  soud v rozhodnutí.
Paul Coleman, generální ředitel křesťanské advokátní skupiny ADF International, která žalobu k soudu podala, uvedl v prohlášení, že „zatímco zdravý rozum a spravedlnost zvítězily, to, co se stalo včera, je temnou stopou evropské demokracie. Žádný úředník by neměl mít pravomoc ukončit svobodné a pokojné shromáždění jen proto, že nesouhlasí s tím, co se říká. Jak může Brusel tvrdit, že je srdcem Evropy, když jeho představitelé dovolují, aby byla slyšet jen jedna strana evropské konverzace?“


Ondřej Horecký

 







The post Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál first appeared on .


Nejčtenější za týden