Draghiho rezignace v Itálii znamená potíže pro problémové Euro
RSS

Draghiho rezignace v Itálii znamená potíže pro problémové Euro

Italské bezvládí by mohlo „zažehnout požár“ v celé eurozóně.
Poté, co Mario Draghi předložil svou rezignaci, kterou prezident Sergio Mattarella okamžitě odmítl, stojí tato třetí největší ekonomika Evropské unie před nejistou budoucností. Následně se měna euro propadla pod paritu s dolarem a stojí asi před ještě dalšími ztrátami.
Nezávislý Draghi se jako bývalý prezident Evropské centrální banky (ECB) těšil důvěře cizích investorů. Mělo to pozitivní efekt na italskou ekonomickou věrohodnost – ač je země teď zadlužená na 148 procent svého hrubého domácího produktu.
Jeho vedení se ale už chýlí ke konci. Situaci dohnala realita a na psychologické důvěře posilujícího Draghiho už dál moc nezáleží. Současná vládní krize v problémovém dítěti Evropy Evropskou unii zasáhne tvrději než srovnatelné situace v předchozích letech. Konec konců je to už třetí pád vlády od voleb 2018.
Tuto poslední krizi vyvolalo levicově populistické Hnutí pěti hvězd, které odmítlo Draghimu vyjádřit důvěru. Toto protestní hnutí, ze kterého se v předchozích volbách stala nejsilnější strana, tím v podstatě odešlo z koalice. Tato strana každopádně v poslední době zaujímala čím dál bojovnější pozici vůči svým koaličním partnerům.
Proč je ale dnešní situace obtížnější, než byly předchozí vládní krize?
Evropská unie je kvůli sankcím, které na sebe uvalila sankcemi na Rusko, v ohromné energetické krizi. Navíc k tomu je tu inflace století s bezprecedentní záplavou peněz od Evropské centrální banky, válka na Ukrajině a dramatický, zjevně nezastavitelný propad hodnoty eura. Nakonec se euro už propadlo pod paritu proti dolaru.
Pokud Itálie, na kterou se vždy pohlíželo jako na zdroj nejistoty Evropy, padne jako stát, kde nejde vládnout, tak to bude jako zapálení pohřební hranice, která se už roky budovala. Prezident Sergio Mattarella by už nemohl jen svévolně, ale paličatě odmítat vypsat nové volby a dát za úkol buď dalšímu politikovi nebo znovu Draghimu, aby zase zformovat další vládu.
Jelikož Draghi už vyloučil, že tu práci zase vezme, tak by předčasné volby, když příští rok stejně mají být řádné, byly tím nejpoctivějším řešením. Ale pak by pravicová strana Fratelli d’Italia („Bratři Itálie“) byla nejsilnější stranou. V současných průzkumech jsou před sociálními demokraty PD i před pravicovou Ligou Mattea Salviniho. Spolu s Forza Italia Silvia Berlusconiho by novou vládu zformovala pravicově konzervativní aliance.
Kdyby nejdůležitější země po Německu a Francii padlo do rukou takové vlády, tak by to pro Evropskou komisi bylo naplněním její noční můry. Navíc Polsko a Maďarsko by mělo po boku už třetí zemi, která se odtrhla od mainstreamu.
Není jasné, jaká opatření by v reakci na to Brusel přijal. Není však pochyb, že taková situace by euru kvůli vnitřním sporům v EU přinesla ještě menší stabilitu. Nejdůležitější otázkou však je: Co se bude dít, než se nová vláda zformuje?
Náhledový obrázek: Zákonodárci v Senátu v Římě, ve čtvrtek 14. července 2022 před hlasování o zákonu o různých ekonomických opatřeních. (AP Photo/Gregorio Borgia)
July 15, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  JUNGE FREIHEIT

Sedláci v Itálii, Španělsku a Polsku se přidávají k holandským protestům: „Nejsme otroci“
Zdroj: https://rmx.news/italy/draghis-resignation-in-italy-spells-trouble-for-embattled-euro/


Nejčtenější za týden