Kyjev je proti sledování umístění západních zbraní
RSS

Kyjev je proti sledování umístění západních zbraní

Všichni dodavatelé zbraní na Ukrajinu museli od samého začátku vědět, že možná i většina zbraní bude přeprodána komukoli, kdo bude ochoten zaplatit. Není tedy nic podivného na tom, že se tyto předpoklady jen potvrzují a objevují se nejen hlášení výskytu nabídek těchto zbraní na darknetu, ale také skutečné sklady přímo na území EU, odkud se zřejmě zbraně přeprodávají dál cílovým zákazníkům. Kolik takových skladů existuje, se můžeme jen dohadovat.
Reakce Ukrajiny na žádost o sledování umístění Západem dodaných zbraní snad také neudiví. Ostatně, samo vedení je dostatečně zkorumpované na to, aby mělo zájem o jakoukoli transparentnost.
Americká poslankyně narozená na Ukrajině Victoria Spartzová podporuje ukrajinskou vládu v jejím boji proti Rusku. Od začátku ruské intervence navštívila Kyjev několikrát. Je důležité na to upozornit, protože paní Spartzová přesto kritizuje části ukrajinské vlády za to, že jsou zkorumpované, a že chybí mechanismus pro sledování umístění západních zbraní, jakmile jsou na Ukrajině.
Politico  rozsáhle informovalo o sporu mezi Spartzovou a kyjevskými úředníky, přičemž citovalo také reakci ukrajinského ministerstva zahraničí na tato tvrzení:
„Ukrajinská strana jedná s americkými partnery co nejotevřeněji a plně je informuje o použití zařízení,“ dodal Nikolenko. „Další byrokratizace a prodlužování procesu, které si Victoria Spartz evidentně přeje, jen přispěje k dalšímu postupu ruských útočníků. Kreml s takovým scénářem počítá.“
Není žádným tajemstvím, že korupce je na Ukrajině rozšířená. A není žádným tajemstvím, že stále více západních zbraní, které Ukrajina dostává, končí na černém trhu. Europol také  varuje  , že zbraně končí u teroristů nebo organizovaného zločinu v Evropě.
Problém je v tom, že se nebavíme „jen“ o ručních zbraních a ručních granátech, ale mluvíme také například o přenosných střelách Stinger, které se používají proti letadlům. Co když se například některé rakety Stinger dodané na Ukrajinu dostanou k islámským teroristům, kteří je použijí k sestřelení komerčních letadel při přiblížení v Evropě? Nebo když bude zločinecká organizace vyhrožovat sestřelením a požadovat gigantické sumy peněz z bitcoinových účtů, aby nesestřelila letadla blížící se k evropským městům?
Brit Aiden Aslin, který byl v Doněcku odsouzen k smrti, právě v rozhovoru oznámil, že  západní zbraně z Ukrajiny jsou dodávány také Kurdům z YPG, kteří je používají k boji proti Turecku. Na světě je mnoho vděčných kupců, kteří by si s radostí koupili západní zbraně dodané na Ukrajinu za zlomek oficiální ceny.
Sklad zbraní, které byly zaslány na Ukrajinu, byl objeven v Maďarsku nedaleko slovenských hranic. Kolik zbraní se již podařilo překupníkům prodat – a kolik dalších takových skladů  v různých zemích Evropy existuje – se lze jen dohadovat. Je třeba si uvědomit, že auta, která překračovala hranice do evropských zemí a měla ukrajinskou značku, nikdo nekontroloval. Převážet tak mohla cokoli.
Samotné evropské vlády – a to zejména ty, které hraničí s Ukrajinou – od počátku vytvořily ideální klima pro pašování zbraní zpět do Evropy. Až budou těmito zbraněmi v teroristických útocích masově vražděni Evropané, pak krev na rukou budou mít zejména ti, kdo do takto zkorumpované země zbraně zaslali.
Zbraní je spousta a podle ceníků na darknetu jsou prodávány velmi silně pod běžnou prodejní cenou. Za takové ceny, jaké jsou pro teroristické organizace typu ISIS, financované bohatými zeměmi jako Katar, absolutně směšné, musí být o tyto moderní zbraně velký zájem. A každému, kdo figuruje v řetězci překupníků, zůstane jistě velmi slušná suma za nehty.
Není proto divu, že úředníci v Kyjevě, kteří sami patří k těm, kdo mohou vydělávat na dalším prodeji těchto zbraní, vystupují proti kontrolním mechanismům, které by mohly zaručit, že západní zbraně zůstanou na Ukrajině.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Kyjev je proti sledování umístění západních zbraní se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden