Kvantový internet udělal velký krok vpřed
RSS

Kvantový internet udělal velký krok vpřed

Odborníci prohlásili, že vývoj takzvaného kvantového internetu možná právě zaznamenal významný průlom. (Foto: Flickr)







Výzkum týmu Simon Fraser University v Britské Kolumbii v Kanadě publikovaný ve vědeckém časopise Nature(otevře se v nové záložce) poskytuje principiální důkaz, že T centra, specifický luminiscenční defekt v křemíku, mohou poskytnout „fotonické spojení“ mezi qubity (kvantová výpočetní technika je obdobou binární číslice nebo bitu v klasické výpočetní technice).



Vzhledem k tomu, že úspěšné využití kvantové technologie by mělo prospěch z komunikační technologie, která umožňuje propojení těchto qubitů ve velkém měřítku, mohl by to být obrovský krok vpřed.



Pokud lze výzkumu věřit, mají tato „T centra“ tu výhodu, že vyzařují světlo o stejné vlnové délce, jakou využívají dnešní metropolitní optická komunikační a telekomunikační síťová zařízení.



Podle Stephanie Simmonsové, kanadské vedoucí výzkumu křemíkových kvantových technologií, to tedy znamená, že byste mohli „vytvořit kvantové procesory, které ze své podstaty komunikují s jinými procesory“, a „když váš křemíkový qubit může komunikovat vyzařováním fotonů (světla) ve stejném pásmu, jaké se používá v datových centrech a optických sítích, získáte stejné výhody pro propojení milionů qubitů potřebných pro kvantové výpočty“.



Umožnění kvantovému počítání využívat stávající komunikační technologie, které se již v masovém měřítku využívají ve světě tradičních křemíkových počítačů, by mohlo být obrovským krokem pro vznikající technologii.



Toto není jediné oznámení v posledních týdnech, které naznačuje, že by se svět kvantových a klasických počítačů mohl posunout blíže k sobě.



Společnost Nvidia, nazvaná Nvidia Quantum Optimized Device Architecture, zkráceně QODA, oznámila novou platformu, jejímž cílem je podle ní zpřístupnit kvantové výpočty vytvořením koherentního hybridního kvantově-klasického programovacího modelu.



Uživatelé pracující na projektech HPC a umělé inteligence budou zřejmě moci platformu využít k přidání kvantových výpočtů do stávajících aplikací, a to jak s využitím současných kvantových procesorů, tak i simulovaných budoucích kvantových strojů.



Zdroj: techradar.com
Článek Kvantový internet udělal velký krok vpřed se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden