Lhali, aby mohli zavřít jaderné elektrárny. Německo v bouři
RSS

Lhali, aby mohli zavřít jaderné elektrárny. Německo v bouři


„Klamavá operace“ ministra Habecka! Člen vlády kancléře Scholze za Zelené prý má co vysvětlovat. Opoziční poslanci, ale i někteří zákonodárci vládní koalice se zlobí. Nejčtenější německý deník Bild s odvoláním na magazín Cicero informoval, že Habeckovi úředníci překrucovali informace z některých dokumentů, aby dosáhli co nejrychlejšího uzavření zbývajících německých jaderných elektráren.

 

Foto:  Repro Youtube
Popisek:  Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck Německému ministrovi hospodářství a ochrany klimatu Robertu Habeckovi (Zelení) přistál na bedrech velký problém. Nejčtenější německý list Bild upozornil, že Habeckův resort překroutil dokumenty o odstávce jedné jaderné elektrárny v roce 2023. Cílem překrucování faktů mělo být co nejrychlejší ukončení povozu jaderného bloku. Cílem manipulace bylo zabránit prodloužení provozu jadermých elektráren. „Cíl: zabránit tomu, aby poslední tři jaderné elektrárny běžely déle,“ napsal doslova server deníku Bild.„Habeckovo ministerstvo na dotaz vysvětlilo, že za to může státní tajemník Patrick Graichen (52), který byl mezitím propuštěn. To znamená: Habeck nic nevěděl…“  rozváděl dál téma server .
Habeckovi úředníci se však brání, že vše probíhalo transparentně. Sepsali kvůli tomu i dopis.
V dopise se mimo jiné o odstavení jaderné elektrárny uvádí: „Revize byla vždy otevřená a transparentní.“ Ministerstvo se prý „vždy zabývalo otázkou“, zda prodloužení životnosti jaderné elektrárny může pomoci v krizi.
Politici opoziční CDU, ale i někteří členové vládnoucí koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených požadují vysvětlení.
Opoziční poslankyně Gitta Connemannová (CDU), která je poslankyní od roku 2002, tedy už 22 let, kvůli aféře na Habeckově ministerstvu volá po tom, aby byla demontáž posledních jaderných elektráren okamžitě zastavena. Její stranický kolega Mark Helfrich volá po komisi, která by „klamavou operaci“ prošetřila.
Habeck musí vysvětlit, „jak chce znovu získat ztracenou důvěru“, nechal se slyšet energetický expert FDP Michael Kruse (40). A pro člena vedení FDP Martina Hagena (43) je to jasné: „(Ministrova) rezignace by byla logickým důsledkem.“
Server  magazínu Der Spiegel si položil otázku , zda Zelení skutečně klamali, když se snažili veřejnost přesvědčit o nutnosti co nejrychleji uzavřít zbývající německé jaderné reaktory. „Dosud neznámé spisy ministerstva hospodářství a životního prostředí ukazují, jak kontroverzní bylo definitivní vyřazování jaderné energie,“ uvedl server.
„Potlačili významní zaměstnanci spolkového ministra hospodářství Roberta Habecka a spolkové ministryně životního prostředí Steffi Lemkeové (oba Zelení) vnitřní kritiku a expertizu ohledně plánů na postupné ukončení jaderné energetiky?“  zeptala se německá veřejnoprávní televize ZDF .
Několik politiků FDP využilo článek zveřejněný tento čtvrtek k útoku na svého koaličního partnera. „Cicero“ oznámil, že expertní posudky o prodloužení životnosti německých jaderných elektráren byly údajně zmanipulovány v rámci ministerstev. Sám Robert Habeck byl podle „Cicera“ záměrně dezinformován svými vlastními lidmi. Ministerstvo hospodářství a životního prostředí to popřelo, ale škoda již byla způsobena.
„Spisy o jaderné energii ukazují, že my občané a my koaliční partneři jsme se nedozvěděli celou pravdu o vyřazování jaderné energie,“ napsal federální výkonný ředitel FDP Gerald Ullrich na sociální síti X.
Generální tajemník CSU Martin Huber na sociální síti X napsal, že Habeck „již není přijatelný“. „Buď lhal, nebo neměl pod kontrolou vlastní ministerstvo ideologie,“ řekl Huber.
Sám Habeck rozhodnutí o postupném ukončení jaderné energetiky obhajuje. Odchod byl „naprosto ospravedlnitelný“ a neohrozil bezpečnost dodávek Německa, uvedl Habeck ve čtvrtek odpoledne ve videu na TikToku.
Zdroj



Nejčtenější za týden