Gazprom vzkázal Evropě, že nedokáže garantovat dodávky plynu. Přišla reakce z Německa
RSS

Gazprom vzkázal Evropě, že nedokáže garantovat dodávky plynu. Přišla reakce z Německa

Ruský Gazprom vzkazuje Evropě, že zastavení dodávek plynu je mimo jeho kontrolu Podle dopisu, který viděla agentura Reuters, Gazprom oznámil zákazníkům v Evropě, že nemůže zaručit dodávky plynu kvůli „mimořádným“ okolnostem.







Dopis ruské státní plynárenské společnosti je datován 14. července a uvádí, že počínaje 14. červnem vyhlašuje vyšší moc pro dodávky, uvedla agentura Reuters.



Vyšší moc, známá jako doložka „vyšší moci“ , je standardní součástí obchodních smluv a uvádí mimořádné okolnosti, které stranu omlouvají z plnění jejích zákonných povinností.



Německo odmítá ruské vysvětlení



Německá vláda uvedla, že turbína, která je středobodem nejistoty ohledně budoucích dodávek plynu hlavním plynovodem z Ruska do Evropy, měla být instalována až v září, a zdůraznila tak svůj důraz na to, že by neměla existovat žádná technická překážka pro tok plynu.



„Nevidíme žádné technické důvody,“ řekla novinářům v Berlíně mluvčí ministerstva hospodářství Beate Baronová. „Podle našich informací se jedná o náhradní turbínu, která byla určena k použití v září, ale opět děláme vše pro to, abychom ruské straně odebrali možné záminky.“



Největší německý dovozce ruského plynu mezitím uvedl, že obdržel dopis od ruského Gazpromu, v němž jako důvod minulých i současných výpadků v dodávkách plynu uvádí „vyšší moc“ , tedy události, které nemůže ovlivnit, což odběratel odmítá.



Gazprom minulý měsíc snížil dodávky plynu plynovodem Nord Stream 1 do Německa o 60 %. Státní plynárenská společnost se odvolávala na údajné technické problémy týkající se zařízení, které partnerská společnost Siemens Energy poslala do Kanady na generální opravu a které nemohlo být vráceno kvůli sankcím uvaleným kvůli ruské invazi na Ukrajinu.



Společnost Nord Stream 1 se 11. července kvůli každoroční údržbě zcela zastavila. Němečtí představitelé se obávají, že Rusko po plánovaném ukončení těchto prací ve čtvrtek dodávky plynu vůbec neobnoví a může uvést další údajný technický důvod, proč tak neučiní.



Zdroj: ctvnews.ca
Článek Gazprom vzkázal Evropě, že nedokáže garantovat dodávky plynu. Přišla reakce z Německa se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden