Vzletová a přistávací dráha na největší letecké základně ve Velké Británii „roztála“
RSS

Vzletová a přistávací dráha na největší letecké základně ve Velké Británii „roztála“

Lety na londýnském letišti Luton (5. největší podle celkového počtu cestujících v hrabství) uvedly, že „inženýři byli okamžitě povoláni“ , aby opravili „povrchovou závadu“ na vzletové a přistávací dráze uprostřed vlny veder. (Foto: Twitter)







Luton na Twitteru uvedl, že „lety jsou dočasně pozastaveny“, aby mohli inženýři opravit dráhu poškozenou vysokými teplotami.



„Dráha byla znovu otevřena pro odlétající lety v 17.40 hodin. Přílety zůstávají pozastaveny až do odvolání. Omlouváme se za nepříjemnosti,“ uvedlo letiště.



Kromě Lutonu již dříve přinesl zpravodajský server SKY News zprávu o tom, že se v důsledku spalujících veder „roztavila“ přistávací dráha na letecké základně Brize Norton v hrabství Oxfordshire.



Aktualizace (1118 SEČ): SKY News informoval, že v pondělí se kvůli horkým teplotám „roztavila“ přistávací dráha na největší britské letecké základně.



Vojenské zdroje sdělily redaktorce Sky News pro bezpečnost a obranu Deborah Haynesové, že přistávací dráha na základně Brize Norton v hrabství Oxfordshire byla uzavřena, protože „dráha roztála“ , když se teploty přiblížily k 37,78 °C (100 °F).



Byly zavedeny pohotovostní plány, aby se zajistilo, že nedojde k žádnému dopadu na vojenské operace, uvedl druhý zdroj z RAF.



Druhý zdroj potvrdil, že dráha byla ovlivněna horkem, ale neřekl, že se fyzicky roztavila.



Vzletové a přistávací dráhy mohou být považovány za nebezpečné pro použití, když se asfalt pod vlivem slunce stane lepkavým. -SKY News‘ Haynes



V 15 hodin místního času zaznamenal britský meteorologický úřad teploty blízké teplotnímu rekordu 101,66 °F (38,7 °C), který byl stanoven v roce 2019.



Většina Britů nemá klimatizaci. Lidé v panice hledají na internetu „nejlepší přenosnou klimatizaci“.



Chris England ze Sky varuje, že úterý bude ještě teplejší, ve východní části země může být až 106 °F (41 °C).



Co se týče dnešní noci, MET očekává rekordní noční teploty – v příštích dnech to bude peklo.



Nebezpečná vlna veder, která vyvolala požáry v jihozápadní Evropě, bude počátkem týdne ve Velké Británii a Francii zvyšovat rtuť teploměru na nové rekordy.



Britský meteorologický úřad předpovídá, že v pondělí by mohly být zaznamenány teploty 40 °C. Předchozí rekord činí 101,66 °F (38,7 °C) a byl stanoven v roce 2019. Británie před několika dny poprvé v historii vyhlásila plošné „červené“ varování před vedry.



Zde jsou nejnovější teploty po celém Spojeném království:



Deset nejteplejších dnů ve Spojeném království bylo zaznamenáno za poslední tři desetiletí.



Extrémní vedra narušují cestování po celé Británii. V londýnském metru byla dočasně omezena rychlost, dopravní úředníci se obávají, že by se rozpálené koleje mohly prohýbat.



Šestadvacetiletý Rufus Cameron řekl NYTimes, že zamířil do domu svých rodičů v jižní Anglii, protože „jeho byt je rozpálený, venku je horko, všechno je to trochu moc“.



„V Anglii nemáme ponětí, jak se s takovým vedrem vypořádat,“ řekl Cameron a dodal, že se obává možného zpoždění celostátního železničního systému kvůli omezení rychlosti.



„Ale co můžeme dělat s infrastrukturou, kterou v Anglii máme,“ dodal. „Není na to stavěná.“



Nedávná zpráva prostřednictvím britského ministerstva pro podnikatelskou energetickou a průmyslovou strategii zjistila, že pouze 5 % domů v Anglii má nainstalované klimatizační jednotky. Vzhledem k tomu, že se dnes očekávají teplotní rekordy, mohlo by to zvýšit riziko zvýšeného výskytu onemocnění z horka, včetně úpalu a vyčerpání.



Extrémní vedra trápí také Francii. Jižní Francií, částí Španělska a Portugalska se šíří rozsáhlé požáry, přičemž jen ve Francii bylo evakuováno více než deset tisíc osob.



Francouzští hasiči vyčistili tři kilometry dlouhý a 130 metrů široký úsek země na jihozápadě Francie, aby zabránili šíření požáru.



Cyklisté Tour de France dostali volno poté, co byly nadprůměrné teploty považovány za příliš nebezpečné pro pondělní úsek z Rodezu do Carcassonne na jihozápadě Francie. Organizátoři Tour museli některé úseky silnic postříkat vodou, aby tající asfalt nenarušil průběh závodu.



Vlna veder také narušuje výrobu jaderné energie francouzské energetické společnosti Electricite de France SA, což by mohlo mít rozsáhlé dopady na evropský trh s elektřinou.



… a další špatné zprávy pro trhy s elektřinou.



Meteorologové popsali klimatickou situaci v Evropě jako „apokalypsu veder“ .



Extrémní horko může být smrtelné. Ve Španělsku a Portugalsku bylo v posledních dnech hlášeno více než 1 000 úmrtí v důsledku horka.



Vlna veder je již druhou, která tento měsíc spaluje části jihozápadní Evropy. Poslední se vyvinula v severozápadní Africe a vytvořila tepelnou kupoli a oblast nízkého tlaku západně od Pyrenejského poloostrova, která přivádí horko na kontinent.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Vzletová a přistávací dráha na největší letecké základně ve Velké Británii „roztála“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden