Konec Euro-Americké nadvlády
RSS

Konec Euro-Americké nadvlády

Já vím, že je možná pohodlnější sledovat ČT24, ale asi bychom občas mohli věnovat pozornost i tomu, co v ní nenajdeme.


Nedávno skončil v Číně Summit zemí BRICS, kterého se kromě zakladatelů, tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky, účastnily dvě desítky pozorovatelských zemí. Po letech existence tohoto bloku „rozvíjejících se ekonomik“, dochází k jeho expanzi a mnoho zemí chce být přitom. Kašlou přitom na naše ubohé mentorování, drobné okrádání a povýšeneckou šikanu. Vidí v novém ekonomickém souručenství potenciál, který jí náš slavný „Západ“ nebyl schopný nabídnout.
Již dnes je jisté, že se novými členy BRICS stane Argentina a Írán, které již formálně podaly přihlášku před dvěma týdny. Včera bylo oznámeno, že o členství usilují další tři země, Egypt, Turecko a Saúdská Arábie. Dohromady za nových pět členů je to 350 miliónů lidí, obrovské zásoby fosilních paliv a průmyslový potenciál. Pokud k tomu přičtu 3,2 miliardy obyvatel stávajících pěti členských zemí, jejich surovinový a průmyslový potenciál, znamená to přes 40% světových zásob ropy, zemního plynu i uhlí, přes 50% zásob železné rudy a mnoho, mnoho dalších strategicky důležitých zásob.
Pokud se dá soudit z indikací dalších pozorovatelských zemí, bude členů ze střední a jihovýchodní Asie, Latinské Ameriky i Afriky dále přibývat, takže brzy dojde ke globální paritě i z hlediska námi dubiózně počítaného HDP. Ve velmi krátké době dojde i k vytvoření nové rezervní měny, což bude znamenat zánik hegemonie tzv. Západu z hlediska finanční a bankovní politiky.
Pět století nadvlády Evropy a Euro-Ameriky je u konce a ten, který vyhledává konfrontace, namísto kooperací, je už předem mrtev. Anglosaští kleptokraté, zvyklí vládnout dělovými čluny, vydíráním a korporátními monopoly, budou už brzy v propadlišti dějin a pokud ve střední Evropě nevznikne velmi rychle nová forma přirozené regionální integrace, vezmou nás tam s sebou.

 


Petr Markvart
The post Konec Euro-Americké nadvlády first appeared on .


Nejčtenější za týden