Nevídaný vzestup Islámského státu v Africe: 305 teroristických útoků za půl roku
RSS

Nevídaný vzestup Islámského státu v Africe: 305 teroristických útoků za půl roku

Možná si myslíte, že Afrika nás nemusí zajímat. Jenže Afrika je předobrazem budoucnosti Evropy. Před nějakými 15 lety tam džihádistické útoky téměř neexistovaly a nyní jsou na každodenním pořádku. ISIS se postupně přemístil z Asie do Afriky a Evropy, přičemž i sami členové afrického Islámského státu se již ve stále větší míře stěhují do Evropy. To, co se nyní děje v Africe, je předobrazem dění v Evropě možná tak během 10 let. Bude samozřejmě záležet i na konání EU, která džihád Evropy vítací politikou zřejmě zcela záměrně urychluje.
Africké země, které byly před 20 lety křesťanské již začínají být zeměmi muslimskými. Džihád probíhá od severu k jihu a útokům se nevyhýbají ani země se zatím jen marginálním zastoupením muslimů v populaci. Útočí zde islámští vojáci z okolních zemí. Dění v Africe by nás mělo poučit, přičemž zákaz islámu je zřejmě jen jednou z cest jak stejnému scénáři zabránit. Pokud máte ve svém sousedství chalífáty, jen stěží se lze útokům vyhnout. A minimálně dva chalífáty se nám již v sousedství rýsují.
V článku níže pochopíte, jak rychle došlo k obsazení Afriky a expanzi islámského státu na tomto kontinentu. A nakonec připomínám, že totéž se připravuje pro Evropu, která se podobnému scénáři nijak nebrání…
Pozdě v noci povstalci Islámského státu v provincii Západní Afrika (ISWAP) zahájili „koordinovaný útok na třech frontách“ na vězení, kde byli džihádisté drženi více než deset let.
Na konci této velmi odvážné operace, která podle propagandistické agentury Islámského státu trvala 50 minut, bylo propuštěno 600 až 900 vězňů, včetně vůdců džihádistické skupiny v Nigérii.
Mluvčí nigerijské nápravné služby Umar Abubakar přiznal tři úmrtí loajalistických sil, šlo o dva policisty a vězeňskou stráž.
Tento útok, k němuž došlo v nigerijském hlavním městě, je nejsofistikovanějším mimo jeho obvyklou oblast působení v severovýchodní Nigérii. Je také jednou z mnoha ilustrací raketového vzestupu džihádistické skupiny v Africe v posledních letech.
V červnu 2014 byl africký „chalífát“ vyhlášen Abu Mohamedem Al Adnanim, tehdejším mluvčím Islámského státu.
První africká loajalita k této džihádistické organizaci vedené nejprve iráckým Abu Bakr al Baghdadim pochází ze stejného roku, s příslušností „Jund al Khilafa“ (Vojáci chalífátu) v Alžírsku, „Majlis Choura Chababal Islam“ (Poradní rada islámské mládeže) v Libyi a „Ansar Bait al Maqdis“ (Stoupenci Jeruzaléma) v Egyptě.
Rok 2015 znamenal vzestup džihádistického hnutí v subsaharské Africe.
V květnu téhož roku Abubakar Shekau, který převzal kontrolu nad Boko Haram v severovýchodní Nigérii po smrti jejího zakladatele v roce 2009, slíbil věrnost skupině Islámský stát. Tehdy se stala Boko Haram další africkou odnoží Islámského státu. Dnes se nazývá „Africký ISIS“.
V Sahelu se členové Al Murabitoune (Almoravids), džihádistické skupiny napojené na Al-Káidu v islámském Maghrebu (AQIM), rozhodli odpovědět na výzvu Al Baghdadiho.
Se ztrátou svých území v Sýrii a Iráku  Islámský stát zdůraznil svou politiku expanze na jiné kontinenty – do Afriky a Evropy.
V roce 2019 tak ve střední Africe vznikala nová provincie chalífátu.
V tomto regionu se ugandské spojenecké demokratické síly (ADF) přihlásily k odpovědnosti za svůj první útok v Demokratické republice Kongo (DRK) pod vlajkou Islámského státu v dubnu 2019. ADF se tím stala další odnoží Islámského státu.
O dva měsíce později je následoval „Ansar al Shabab“ v severním Mosambiku, přesně v provincii Cabo Delgado.
Od té doby aktivity džihádistické skupiny na africkém kontinentu prudce vzrostly.
„Během posledních tří let oficiální provincie Islámského státu posilovaly, zejména v oblasti Čadského jezera a Sahelu,“ řekl Damien Ferré, ředitel společnosti Jihad Analytics, která se specializuje na analýzu globálního džihádu a kybernetiky.
„To bylo poprvé viditelné na mediální úrovni, přičemž skupina věnovala zvláštní pozornost operacím v těchto dvou oblastech, včetně al-Naba. Například v roce 2021 věnovala al-Naba 28 z prvních 52 stran Africe, daleko před Irákem, který zůstává nejaktivnější oficiální provincií Islámského státu,“ dodal Ferré v rozhovoru pro APA.
Podle tohoto specialisty islámského státu, pokud jde o vojenské operace, počet útoků provedených skupinou se za posledních 36 měsíců výrazně zvýšil, zejména v Nigérii, která postupně zažila profesionalizaci a útočnou schopnost Islámského státu v západní Africe (ISAW).
„Ale,“ říká, „je to také případ Sahelu a Mosambiku, kde se skupině dokonce podařilo udržet město několik měsíců.“
„V letech 2020 až 2022 byly aktivity spojené se Spojeneckými demokratickými silami (ADF) hlášeny mimo Demokratickou republiku Kongo, včetně Ugandy, kde nařídili několik útoků IED, a ve Rwandě, kde byl zatčen tucet lidí spojených s ADF, kteří připravovali útoky v Kigali,“ říká Fiston Mahamba Wa Biondi, Konžský novinář a specialista na tuto džihádistickou skupinu, africkou odnož Islámského státu.
Všímá si profesionalizace skupiny od její loajality k Islámskému státu.
„Bojovníci ADF se seřadili a byli aktivní jako ostatní mezinárodní hnutí ve výzvách ISIS k akci. V rámci tohoto přístupu provedla ADF největší operaci na osvobození vězňů, včetně stovky jejich členů,“ řekl Biondi.
V Mosambiku se stejnou logikou řídí Ansar Al Sharia, která se po ofenzívě v březnu 2021, která mu umožnila na několik dní obsadit přístavní město Palma, více než 2 000 kilometrů severovýchodně od Maputa, jevila jako skutečná hrozba pro bezpečnost této části země a pro zahraniční investice do uhlovodíkového sektoru.
Úřady nejprve nechtěly požádat o zahraniční pomoc, aby se vypořádaly s povstalci. Ale nakonec změnily názor. Rwanda a Jihoafrické rozvojové společenství (SADC) vyslaly vojáky do boje proti džihádistům.
Tato strategie přinesla v krátkodobém horizontu ovoce, neboť vedla k opětovnému dobytí města Mocimboa da Praia, které je již rok pod kontrolou ozbrojených islamistů. Tím však povstání neskončilo.
Džihádisté se právě vrátili ke své oblíbené hře: partyzánské válce. Ustupují do buše, množí se útoky proti civilistům a přicházejí do kontaktu s ozbrojenými silami pouze tehdy, když jsou si jisti, že zvítězí.
Tato schopnost odolnosti vedla k jejich transformaci na provincii v květnu 2022 po ofenzívě proti mosambické armádě v Quiterajo, ve městě Macomia, 2 400 kilometrů severovýchodně od Maputa. Do té doby byla skupina připojena k jižní provincii pod vedením konžského džihádisty Musy Baluku.
„Můžeme pozorovat, že od té doby došlo k zajímavým změnám. Ani ne tak z hlediska taktiky a schopností v terénu, ale z hlediska propagandy,“ uvedl bezpečnostní zdroj.
Sahelská větev Islámského státu, která byla do března 2022 součástí západoafrické provincie, zahrnovala nejméně tři země, Mali, Burkinu Faso a Niger.
Navzdory smrti jejich emíra Adnana Abou Walida al Sahraouiho při operaci francouzské armády v severovýchodním Mali v srpnu 2021, nedaleko hranic s Nigerem, se džihádistická skupina snaží znovu projevit sérií útoků na civilisty a provládní hnutí Tuaregů.
V noci z 11. na 12. června se město Seytenga v provincii Séno, 276 kilometrů severovýchodně od Ouagadougou, stalo terčem útoku připisovaného džihádistům Islámského státu. Oficiální počet obětí byl 79 civilistů.
Strašlivý útok také vyhnal z domovů více než 16 000 lidí v Burkině Faso.
Islámský stát v západní Africe byl zodpovědný za 305 útoků od ledna do června 2022. Díky tomu je tato provincie nejaktivnější po Iráku, který zažil 337 útoků. Až do dubna byla Nigérie nejaktivnější provincií s celkovým počtem 162 útoků, před Irákem vedla o 38 útoků.
Poprvé v historii džihádistické skupiny už Irák není zemí, kde si Islámský stát nárokuje největší počet operací. Tato „představení“ vynesla africkým džihádistům hold jejich „bratrů“ v jiných provinciích. Je možné, že v důsledku toho bude zvýšený počet zahraničních příznivců IS, kteří se budou snažit dostat do afrických provincií.
V tomto smyslu se již ozývají výzvy.
Vincent Foucher, výzkumník z Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS), evokuje význam tohoto tématu ve vojenském islámu. „Je to výzva k rozchodu s normální společností, abychom oslovili opravdové věřící,“ říká specialista na Islámský stát v oblasti Čadského jezera.
„Noví vůdci Islámského státu museli pochopit, že přesun pozornosti z Iráku a Sýrie  na Afriku a další kontinenty bude prospěšný pro jeho přítomnost po celém světě,“ řekl Tomasz Rolbiecki, nezávislý analytik, který také pracuje v oblasti Čadského jezera.
„Podle mého názoru to má dvojí cíl: zaměřit se na Afriku, která má skutečný potenciál pro rozvoj IS, zejména v oblastech, kde je již aktivní, a zmírnit tlak na Sýrii, kde je skupina pronásledována a čeká na lepší časy, aby se mohla vrátit,“ dodal Ferré.
Tyto výzvy jsou následovány tak, jako tomu bylo v roce 2015 po označení Syrty, která se nachází 400 kilometrů východně od Tripolisu v Libyi, za třetí hlavní město džihádistické organizace po Mosulu a Rakce.
Každopádně je ISIS v Africe na vzestupu a je jen otázkou relativně krátkého času, než se podobně začne projevovat v Evropě.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Nevídaný vzestup Islámského státu v Africe: 305 teroristických útoků za půl roku se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden