Turecko hrozí pozastavením žádosti Švédska a Finska o vstup do NATO
RSS

Turecko hrozí pozastavením žádosti Švédska a Finska o vstup do NATO

Již před časem bylo celkem jasné, že vstup Švédska a Finska do okupačního paktu NATO nebude tak jednoduchý. Podmínky stanovené Tureckem jsou totiž vzhledem k deklarované politice obou zemí nepřijatelné. A Erdogan od podmínek, které stanovil, jen tak neustoupí, neboť tím by si rok před volbami politicky uškodil. Pokud tedy nedojde ke změně vedení země po volbách, které Turecko čekají již za rok, zřejmě není šance, že by vstup těmto skandinávským zemím Turecko jen tak posvětilo.
Erdogan totiž požaduje vydat i některé představitele opozice, jejichž vydáním by se země, které bezmezně vítají kdejakého teroristu, jemuž nabízejí ochranu a zaklínají se „humanitou“, zcela zpronevěřily svým zásadám.
A přesně to, co bylo od samého počátku podání žádosti jasné, se nyní potvrdilo.
Švédský nejvyšší soud včera totiž pozastavil plány na vydání 48letého muže do Turecka. Muž dříve pracoval pro Gülenovo hnutí v Afghánistánu a je jedním z těch, jehož vydáním Erdogan podmiňoval udělení souhlasu se vstupem Švédska do NATO.
Po včerejším oznámení, že 48letý muž unikne vydání do Turecka, turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan opět hrozí, že „zmrazí“ pokusy Švédska a Finska o vstup do NATO.
„Chci znovu zopakovat, že tento proces zmrazíme, pokud tyto země nepodniknou nezbytné kroky ke splnění našich podmínek,“ řekl Erdogan v pondělí.
Dne 16. května 2022 se švédská vláda s širokou podporou v parlamentu rozhodla požádat o členství v NATO. Proces podávání žádostí byl od té doby zpožděn Tureckem, které požaduje, aby Švédsko udělalo více pro zastavení terorismu. Nedávno však Turecko souhlasilo s tím, že žádost  Švédska podpoří.
Se vstupem do aliance musí souhlasit všech 30 členských států NATO.
Turecko požaduje, aby Švédsko zpřísnilo svůj boj proti terorismu (tím má na mysli kurdské jednotky), umožnilo vývoz zbraní do Turecka a aby Turecku vydalo desítky osob, na čemž se země dohodly v Madridu.
„Musí se řídit tímto dokumentem. Pokud tak neučiní, nepřivedeme je do NATO,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru pro turecký televizní kanál NTV.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Turecko hrozí pozastavením žádosti Švédska a Finska o vstup do NATO se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden