Americký kongresman předložit rezoluci o použití americké armády na Ukrajině
RSS

Americký kongresman předložit rezoluci o použití americké armády na Ukrajině

Washington, DC – Kongresman Adam Kinzinger (R-IL) dnes oznámil předložení společné rezoluce, která by opravňovala použití ozbrojených sil USA k obraně územní celistvosti Ukrajiny v případě, že Vladimir Putin vystupňuje svou nespravedlivou válku proti našim demokratickým spojencům. (Foto: Flickr)







Tato rezoluce o povolení použití vojenské síly na obranu amerických spojenců z roku 2022 by zmocnila prezidenta Spojených států k použití našich ozbrojených sil v reakci na scénář, v němž Ruská federace použije proti Ukrajině chemické, biologické nebo jaderné zbraně.



Při tomto oznámení, které zaznělo nejprve v pořadu Face the Nation televize CBS – a v návaznosti na vystoupení ministra zahraničí Blinkena před zahraničním výborem Sněmovny reprezentantů minulý týden – vydal kongresman Kinzinger toto prohlášení:



„Po druhé světové válce dala Amerika jasně najevo svůj postoj – náš závazek ke svobodě postavil autokraty na obranu a posílil demokracie po celém světě. V posledním desetiletí jsme byli svědky toho, že toto odhodlání ochablo a tyrani, jako je Vladimir Putin, těchto slabých míst využili. Dnes má Amerika příležitost znovu potvrdit naši podporu lidem usilujícím o svobodu a rozhodně se postavit autoritářství. Po rozhovoru s ministrem Blinkenem a po vyslechnutí jeho vážných obav z Putinova použití chemických zbraní jsem přesvědčen, že Spojené státy ukáží mezinárodnímu společenství, že nebudeme tolerovat nesmyslné násilí. Moji zaměstnanci a já se těšíme na další jednání s ministrem Blinkenem, abychom zajistili, že Rusko bude pohnáno k odpovědnosti za veškerá porušení mezinárodního práva.



„Víme, že miliony Ukrajinců jsou vysídleny, tisíce jich byly zabity a škody, které je nadále obléhají, jsou naprosto nelidské. Útoky na civilisty, masové popravy a nesčetné zprávy o znásilňování ze strany ruských sil zůstaly z velké části bez kontroly. Musíme podniknout kroky k zastavení těchto zvěrstev. Záleží na slovech, ale také na našich činech.



„Předkládám tento AUMF jako jasnou červenou čáru, aby administrativa mohla přijmout příslušná opatření v případě, že Rusko použije chemické, biologické a/nebo jaderné zbraně. Musíme se postavit za lidstvo a musíme se postavit za naše spojence.



„Jak řekl prezident Spojených států, Putin musí být zastaven. Vrchní velitel největší světové armády by proto měl mít pravomoc a prostředky k tomu, aby podnikl nezbytné kroky.“



Úplné znění společné rezoluce naleznete v příloze a na webových stránkách kongresmana zde. A výměnu názorů kongresmana s ministrem zahraničí Antony Blinkenem z jednání zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů z minulého týdne naleznete zde.



Zdroj: kinzinger.house.gov
Článek Americký kongresman předložit rezoluci o použití americké armády na Ukrajině se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden