Severní Korea tvrdí, 99,98 % z 5 milionů pacientů s covid se plně uzdravilo
RSS

Severní Korea tvrdí, 99,98 % z 5 milionů pacientů s covid se plně uzdravilo

Severní Korea oznámila, že 99,98 % z téměř 5 milionů „pacientů s horečkou“ , kteří byli od konce dubna postiženi touto nemocí, se plně uzdravilo. (Foto: Youtube / ilustrační)







Proočkovanost v zemi se blíží 0 %.



„Protiepidemická kampaň se zlepšila, aby nakonec krizi zcela zažehnala,“ uvedla KCNA. Dodala, že na Severu bylo hlášeno dalších 310 osob s příznaky horečky.



Světová zdravotnická organizace zpochybnila tvrzení Severní Koreje a minulý měsíc uvedla, že se domnívá, že se situace zhoršuje, nikoli zlepšuje, a to v souvislosti s nedostatkem nezávislých údajů.



Podle jednoho z analytiků by prohlášení Severu mohlo být předehrou k obnovení obchodu, kterému pandemie dlouho bránila.



„Podle současného trendu by Severní Korea mohla za méně než měsíc oznámit, že její krize COVID skončila, a to by mohlo být předehrou k obnovení přeshraničního obchodu,“ řekl Čong Seong-čchang, ředitel střediska pro studium Severní Koreje Sejong Institute v Jižní Koreji.



Analytici tvrdí, že autoritářský Sever využil pandemie k tomu, aby zpřísnil již tak přísnou sociální kontrolu. Pchjongjang obvinil z propuknutí epidemie „cizí věci“ v blízkosti hranic s Jihem a vyzval své obyvatele, aby se vyhýbali všemu, co přichází zvenčí.



Denně nových případů horečky v Severní Koreji hlášených agenturou KCNA ubývá od chvíle, kdy tato exkluzivní země v polovině května poprvé připustila, že bojuje s epidemií COVID-19.



Vzhledem k tomu, že Severní Korea neprovádí veřejné očkování, uvedla, že provádí intenzivní lékařské kontroly po celé zemi a mezi opatření patří každodenní PCR testy vody odebírané v příhraničních oblastech.



Sever rovněž uvedl, že vyvíjí nové metody pro lepší detekci viru a jeho variant, stejně jako dalších infekčních onemocnění, jako jsou opičí neštovice.



Severní Korea tvrdí, že je „protiepidemicky stabilní“ , a to v době, kdy se jiné asijské země potýkají s novou vlnou infekcí. Čína za sobotu ohlásila 691 nových případů, přičemž lokálně přenášené infekce dosáhly vrcholu od 23. května.



Na sousedním jihu země se denní počet nakažených virem COVID v úterý poprvé za poslední dva měsíce vyšplhal nad 40 000 a úřady a odborníci předpovídají v příštích týdnech stovky tisíc nových případů.



Japonsko rovněž varovalo, že se nová vlna infekcí zřejmě rychle šíří, a premiér Fumio Kišida vyzval ke zvláštní opatrnosti před letními školními prázdninami.



Středeční počet 16 878 nových případů v Tokiu byl nejvyšší od února, zatímco celostátní počet případů se zvýšil nad 90 000. V poslední době tak došlo k prudkému nárůstu počtu nakažených na úroveň, jaká nebyla zaznamenána od začátku letošního roku.



Zdroj: zawya.com
Článek Severní Korea tvrdí, 99,98 % z 5 milionů pacientů s covid se plně uzdravilo se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden